Ethisch Verantwoord Sporten

Als recreatieve multisportfederatie dragen we ethisch verantwoord sporten hoog in het vaandel. Sporten volgens de regels van de fair play, met oog voor ieders talent en vaardigheden. We streven ernaar dat alle gezinnen op een kwaliteitsvolle, gezonde en betaalbare manier kunnen bewegen, een leven lang

Sport heeft een belangrijke maatschappelijke rol en draagt bij aan een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal, aan competentieversterking en zelfontwikkeling, sociale cohesie... Samen met onze clubs en vrijwilligers willen we bouwen aan een sportvriendelijke leefomgeving, die alle gezinnen stimuleert tot bewegen en sporten, die voluit inzet op een actieve ‘gezond sporten’-attitude bij alle gezinnen in Vlaanderen en volop ethiek in de sport promoot.

In de kijker - Play True Day

Ook in 2019 wordt er een Play True Day georganiseerd. Deze vindt plaats in september 2019 met een focus op de Europese week van de sport, van 23 t.e.m. 30 september 2019.

Play True staat in het teken van een zuivere sport. De bedoeling is om sporters, het sportpubliek en anderen vertrouwd te maken met de wereldwijde strijd tegen doping en met de redenen waarom dopinggebruik indruist tegen de geest van de sport en ernstige gezondheidsrisico’s inhoudt.

Play True Day Belgium is een gezamenlijk initiatief van de vier Belgische nationale antidopingorganisaties (van de drie gemeenschappen en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie van Brussel), het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité), het BPC (Belgisch Paralympisch Comité), de AISF (Association Interfédérale du Sport Francophone), de VSF (Vlaamse sportfederatie) en de Sportrat der Deutschsprachigen Gemeinschaft.

Dit initiatief wordt aangemoedigd door het WADA (Wereldantidopingagentschap), ter promotie van de zuivere sportbeoefening.

Samen gaan we voor #CleanSport!

Laureaat Panathlon Stipendium 2014

In 2014 werden we onderscheiden op het Panathlon Stipendium als één van de 3 waardevolste projecten rond ethiek in de sport.

De plechtige prijsuitreiking vond plaats tijdens de academische zitting n.a.v. de tienjarige viering van het bestaan van de Panahtlon Verklaring op zaterdag 4 oktober 2014 in de pacificatiezaal van het stadhuis van de stad Gent in aanwezigheid van ZKH Prins Laurent, de internationale Panathlonvoorzitter Giacomo Santini, de directeur van UNICEF mevr. Susan Bissell en tal van andere personaliteiten, politici en academici.

Sfeerbeelden Panathlon Stipendium 2014

Nuttige links

 • ICES - Internationaal Comité voor Ethiek in de Sport
  ICES is de erkende organisatie voor beleidsondersteuning en praktijkontwikkeling op het gebied van ethisch sporten. Van ICES verscheen o.a. e brochure “Ethiek: ook in jouw sportorganisatie”, een handleiding om sportorganisaties een houvast, inzichten en tips mee te geven met het oog op een ethischer sportbeleid.
 • Time Out tegen Pesten! TOP in de sport
  Laat zien dat jouw sportorganisatie tegen pesten is! Registreer je op de TOP-kaart en ga voluit voor een pestvrije omgeving in je sportclub!
 • Sport met grenzen
  Op deze website vind je meer informatie over lichamelijke en seksuele integriteit van sportende kinderen en jongeren.
 • Nu praat ik erover
  Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen?
  Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je fysiek pijn doet? Ken je iemand met zo’n probleem?
  Dan kan je terecht bij de chatbox van nupraatikerover.be (een initiatief van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling).
 • Bij vragen over geweld. Bel 1712.
  Soms gebeurt er iets binnen je gezin, je vriendenkring of sportclub dat helemaal niet goed aanvoelt. Iets waarbij je je afvraagt of het wel ‘normaal’ is. Iets wat door jezelf of door anderen omschreven wordt als geweld. Dan kan je contact nemen met 1712: professionele hulpverleners die niet gaan roddelen of ondoordacht handelen. Zij helpen jou alles op een rijtje te zetten en de beste oplossing te vinden voor jouw situatie.
 • Laagdrempelige sportclub
  Niet iedereen vindt de weg naar de sportclub. Op de website 'laagdrempelige sportclub' vind je praktische tips en oplossingen om de participatiedrempels voor nieuwe leden of voor mensen die de sportclub als organisatievorm niet goed kennen, te verlagen.
 • Demos
  Demos zet in op het vernieuwen en verdiepen van de participatie van kansengroepen aan cultuur, jeugd en sport.