Zomerzoektochten "Herentals gezien? Herentals gevonden!"

Wandelen, fietsen, speuren en winnen!

Nog nooit in Herentals geweest? Dan zijn onze zomerzoektochten de ideale gelegenheid om kennis te maken. Deze parel van de Kempen verrast niet alleen met zijn gezelligheid, maar heeft ook heel wat (historische) troeven in petto. Onze zoektochten rijgen alles netjes aan elkaar, zodat je niets moois mist.

Ontdek de historische hoofdstad van de Kempen!

Van 1 juli tot en met 30 september kan je elke dag naar hartenlust wandelen, fietsen en geocachen in Herentals langs een mooie uitgestippelde route. Aan de hand van een leidraad, vragen, raadsels en puzzels leer je Herentals op een sportieve manier beter kennen.

In het centrum liggen de bezienswaardigheden op een zakdoek bijeen: de Sint-Waldetrudiskerk, Sint-Catharina Begijnhof, de Lakenhal*, het Belfort,… Naast de rijke cultuurgeschiedenis zijn ook de prachtige bossen aan de rand een trekpleister.

* Dit jaar bespeelt Koen Van Assche wekelijks de beiaard van de Lakenhal. Elke zaterdag van 15 tot 16 uur kan je in de binnenstad genieten van een Beiaardconcert.

Superhelden, help! Kunnen jullie Schurk Schelle verslaan in de kinderzoektocht?
>>> De familie Stevens testte alvast de kinderzoektocht voor jou uit

Maak je keuze uit vier zoektochtformules:

 • Wandelzoektocht (5 km)
  De Sint-Waldetrudiskerk, het Begijnhof, de Lakenhal, het Belfort, het Augustijnenklooster, Kasteel le Paige … het zijn maar enkele pareltjes die je hier op je eigen tempo kunt ontdekken.
 • Kinderzoektocht (5 km) met thema ‘Superhelden’
  Sluwe Schurk Schelle dreigt ermee de Lakenhal van Herentals op te blazen. Schurk Schelle heeft op verschillende plaatsen in
  de stad dynamiet verstopt. Sluit je aan bij ons Heldenteam en versla Schurk Schelle! Leef je uit als superheld in onze interactieve zoektocht op kindermaat dat hetzelfde parcours volgt als de wandelzoektocht.
 • Fietszoektocht (30 km)
  Fietsliefhebbers zijn welkom op onze fietstocht van ongeveer 30 km. De route voert je door de mooie Kempense bossen en langs pittoreske dorpjes.
 • Geocaching
  Een gps-wandeltoestel, smartphone en honger naar avontuur is alles wat je nodig hebt voor deze moderne schattenjacht.

Wie zoekt, die wint!

Heb je goed gezocht? Dan ga je misschien met één van onze mooie prijzen aan de haal! Cadeaubonnen voor zomer- en wintervakanties, slaapzakken van Sea to Summit, weekendarran­gementen, boeken en andere mooie naturaprijzen. Er wordt een apart prijzenpakket voorzien voor de kinderzoektocht (cadeaubonnen voor vakanties, kinderfietsen, gezelschapsspellen, naturaprijzen). Superprijs voor deelname aan zowel de wandel- en fietszoektocht en geocaching.

Om kans te maken op één van bovenvermelde prijzen dien je het antwoordformulier in te sturen vóór 7 oktober:

 • stuur het ingevulde antwoordformulier uit het routeboekje naar Gezinssport Vlaanderen, Arduinkaai 16 - 1000 Brussel
 • of geef het ingevulde antwoordformulier af op de dienst Toerisme van Herentals.
 • of vul je antwoorden online in

Lees in het ledenmagazine 'De Bond' van 29 juni 2022 hoe Hanna Mariën als bekende Herentalsenaar jou warm maakt voor onze zomerzoektochten.

Combineer onze zoektochten met een bezoekje aan Hidrodoe, een interactief waterdoecentrum met meer dan 120 doe-opstellingen. Een leuke en leerrijke uitstap voor en met de kinderen! Geniet bovendien van 1 euro korting per persoon op de toegangsprijs op vertoon van de advertentie die je in het routeboekje vindt.


Praktische info

Periode
Deelnemen kan elke dag vanaf vrijdag 1 juli t.e.m. vrijdag 30 september 2022.

Verkooppunten

 • Dienst cultuur en toerisme Herentals, Grote Markt 35, 2200 Herentals (openingsuren: ma: gesloten; di-vr: van 9-12.00 u. en van 13.30-16.00 u.; za en zon: 10-14 u.), vanaf 1 september: zo & ma: gesloten
 • OPGELET !!! OP 28 & 29 JULI IS DE DIENST UITZONDERLIJK GESLOTEN (WEGENS EEN NA TOUR CRITERIUM)
 • Recreatiedomein Netepark, Vorselaarsebaan 56, 2200 Herentals - openingsuren: zo & ma: 8 u-19 u. Het recreatiedomein Netepark ligt op 1,8 km van de Grote Markt.
 • Hidrodoe, Haanheuvel 7, 2200 Herentals. Tijdens juli en augustus 7/7 open van 9.30-17.00 u. In september is Hidrodoe gesloten van 1/9 t.e.m. 11/9. Check Google of onze website voor de openingstijden in september.

Startpunt
Dienst cultuur en toerisme Herentals, Grote Markt 35, 2200 Herentals

Inbegrepen bij het deelnamepakket
Wandel-, fiets- en geocache-zoektochtenboekje, kinderzoektocht
(1 exemplaar/kind), een stadsplannetje en kortingsbonnen voor bezienswaardigheden

>>> Het routeboekje zonder de vragen kan je hier downloaden

Deelnameprijs

 • Leden Gezinssport Vlaanderen en Gezinsbond: € 10,00 voor het hele pakket
 • Niet-leden: € 15 voor het hele pakket
 • Gratis voor 'Op Weg'-leden

Bereikbaarheid
Herentals heeft een goede ligging en is zowel via het openbaar vervoer als met de wagen goed te bereiken.

Fietsverhuur
Wil je deelnemen aan onze fietszoektocht en heb je zelf geen fiets of geen mogelijkheid om jouw fiets naar Herentals te vervoeren? Geen probleem, in Herentals kan je op verschillende plaatsen fietsen huren.

Enkel voor gebruikers gpx-bestanden!

Wist je dat …

 • de inwoners van Herentals de spotnamen "Klokkenververs" en "Peestekers" dragen?
  De eerste bijnaam hebben ze te danken aan het feit of legende dat er een aantal snuggere voorvaders (notabelen van de Stad) de klokken in het Belford zouden hebben laten schilderen, om deze te beschermen tegen de roest. Uiteraard verloren hierdoor de klokken hun mooie klank.
  "Pee stekers" zou een aan een oudere legende te danken zijn. Een poortwachter, die toen hij de grendel van de stadspoort niet vond en er een vijandelijk leger de stad wilde binnenstormen, er niet beter op vond om de stadspoort snel te vergrendelen met een grote wortel (pee of peen) tot hij de verloren grendel zou terugvinden.Ondertussen wandelde daar vee voorbij ,en die vraten de wortel smakelijk op.
 • Wout Van Aert geboren is in Herentals en Rik Van Looy, de keizer van Herentals genoemd wordt?

OP 28 en 29 juli is de toeristische dienst uitzonderlijk gesloten wegens een na tour criterium !!!

De zomerzoektochten ‘Herentals gezien? Herentals gevonden!’ zijn een initiatief van Gezinssport Vlaanderen in samenwerking met de stad Herentals. Met de steun van de Gezinsbond, Gezinsvakantie-Familiatours, Hidrodoe, SeatoSummit, Nationale Loterij en Sport Vlaanderen.

OP 28 en 29 juli is de toeristische dienst uitzonderlijk gesloten wegens een na tour criterium !!!