Watergewenning voor baby's, peuters en kleuters

Kunnen zwemmen is belangrijk. Je als kind, jongere én als volwassene veilig in het water kunnen begeven, is een belangrijk eerste doel. Ons concept watergewenning & kleuterzwemmen past perfect binnen deze visie.

Toen Gezinssport Vlaanderen meer dan vijfendertig jaar geleden startte met het project "watergewenning en kleuterzwemmen" was dit meteen een schot in de roos. Duizenden gezinnen in Vlaanderen waren gecharmeerd door het initiatief en lieten zich door hun plaatselijke club gewillig meetronen naar het zwembad in de buurt. Op die manier hebben sindsdien zowat tweehonderdduizend baby's, peuters en kleuters de weg naar het zwembad gevonden.

Mede dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers in onze clubs en afdelingen, kende het project een ruime groei. Momenteel zijn er een 70-tal clubs watergewenning actief binnen onze federatie.

Visie Gezinssport Vlaanderen

De opbouw van watergewenning naar leren zwemmen wordt ondersteund door een eigen visie en progressief opgebouwd.

Brevetten watergewenning

De opbouw van watergewenning naar leren zwemmen wordt ondersteund door eigen brevetten van baby tot kleuter, progressief opgebouwd van waterukkie tot waterspetter (9 brevetten).

Opleidingen lesgever watergewenning

Tijdens deze cursus leer je hoe kleuters plezier kunnen beleven en zich ontspannen en gecoördineerd kunnen voortbewegen in het water. Deze sterk praktijkgerichte opleiding omvat 19 uur (28 uur wanneer je geen pedagogische achtergrond hebt).

Publicaties watergewenning

We waken bovendien over de inhoudelijke kwaliteit. De methodiek en de oefenstof voor babyzwemmen en watergewenning werd neergeschreven in een eigen handboek "Met baby's, peuters en kleuters in het zwembad. Van watergewenning tot zwemmen". Dit handige werkboek is een onmisbare hulp voor al wie met baby's, peuters en kleuters naar het zwembad wil om hen de schrik voor het water te helpen overwinnen of hen te leren zwemmen.

Voor de kleuters zelf werd een kijk- en leesboekje ontworpen "Gizi kijk, ik zwem". In dit kleurrijke boekje gaat Gizi samen met broer, papa en mama naar het grote zwembad. Ze ontdekt dat zwemmen best fijn is en dat je van water echt niet bang hoeft te zijn.

In navolging van het leesboekje voor kleuters werd er een didactische map met kijkwijzers ontworpen voor lesgevers watergewenning. Aan de hand van 45 geplastificeerde kijkwijzers kan de lesgevers de oefeningen visueel en op een ludieke wijze voorstellen aan de peuters en kleuters.

Alle publicaties kan je bestellen in onze webshop.