Knuffelturnen

... samen bewegen

... samen tijd maken voor elkaar

Knuffelturnen is een plezierige manier van bewegen voor peuters en kleuters, van 1,5 tot 6 jaar, samen met één van hun (groot)ouders. Via speelse en uitdagende oefeningen wordt de basismotoriek van de kinderen gestimuleerd.
Naast het bewegen, staat de verbondenheid tussen (klein)kind en (groot)ouder centraal. Tijdens de verschillende relatiespelen komt ook de vaardigheid om relaties aan te gaan met anderen, aan bod.

... plezier beleven, zonder prestatiedruk

Tijdens een sessie knuffelturnen staat plezierbeleving voorop. De begeleider speelt in op het initiatief, de reacties en gevoelens van de kinderen. Op die manier beleven kinderen succes, voelen ze zich gewaardeerd en wordt de bewegingsexploratie bevorderd.

Knuffelturnen is gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne.


Ontdek onze publicaties!

Wil je aan de slag gaan als begeleider? Dan moet je het 'Handboek Knuffelturnen' beslist in huis hebben. Deze praktijkgerichte uitgave bevat heel wat bewegingsactiviteiten en –spelen en richt zich naar iedereen die knuffelturnen wil begeleiden.

Of misschien heb je het knuffelturnen nog niet ontdekt en wil je het thuis uit proberen? In het 'Knuffelturnen DOEboek' vind je tal van leuke basisoefeningen om thuis uit te proberen met je kind. Je kan het DOEboek bestellen in onze webshop (kostprijs: 5 euro).

Instructiefilmpjes uit het Knuffelturnen DOEboek

Maak kennis met Estelle en Max! Hieronder demonstreren de 2 knuffelturnvriendjes, samen met hun mama en papa, enkele oefeningen uit het knuffelturnen DOEboek.

Veel knuffelturnplezier!

Rollebollen

Schommelen

Tunnels en brugjes

Voor de durvertjes

Superknuffel

Hoe ziet een les knuffelturnen eruit?

Omwille van het grote verschil in ontwikkeling onderscheiden we drie doelgroepen:

  • Peuters van 1,5 tot 3 jaa
  • Jonge kleuters van 3 en 4 jaar
  • Kleuters van 5 en 6 jaar

Er wordt lesgegeven in groepjes van 8 tot maximum 10 duo's. Je draagt best makkelijk zittende kledij. Er wordt immers zowel van de kinderen als de (groot)ouders een actieve deelname verwacht.

Een les duurt 45 à 60 minuten.

Wil je knuffelturnen organiseren?

Wil je knuffelturnen 1x organiseren of kies je voor een reeks van meerdere lessen? Of wacht je liever de eerste les af en beslis je op basis daarvan om er een vervolg aan te breien?

  • Hier vind je alle info over de verschillende mogelijkheden.
Overtuigd? Wens je meer info?

Stuur een mailtje naar onze dienst clubwerking met jouw naam, de naam van je club of afdeling en contactgegevens en wij helpen je verder.

Lesgever knuffelturnen worden?

We organiseren jaarlijks een aantal opleidingen knuffelturnen.
Tijdens deze 3-daagse opleiding (+ terugkomdag) leer en ontdek je alles over knuffelturnen. Ons handboek met uitgebreide info en lesvoorbereidingen zet je op weg als lesgever knuffelturnen.
Na een stage van 2 uren behaal je het attest 'erkend begeleider knuffelturnen'.