Knuffelturnen

Knuffelturnen is een plezierige manier van bewegen voor peuters en kleuters, van 1,5 tot 6 jaar, samen met één van hun (groot)ouders. Via speelse en uitdagende oefeningen wordt de basismotoriek van de kinderen gestimuleerd. Naast het bewegen, staat de verbondenheid tussen (klein)kind en (groot)ouder centraal. Tijdens de verschillende relatiespelen komt ook de vaardigheid om relaties aan te gaan met anderen, aan bod.

Plezierbeleving staat voorop. De begeleider speelt in op het initiatief, de reacties en gevoelens van de kinderen. Op die manier beleven kinderen succes, voelen ze zich gewaardeerd en wordt de bewegingsexploratie bevorderd. Knuffelturnen is gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne en de perfecte aanvulling op het aanbod van elke club en/of afdeling.

Ik wil een workshop knuffelturnen organiseren binnen mijn afdeling of club.

Omwille van het grote verschil in ontwikkeling onderscheiden we drie doelgroepen.

 • Peuters van 1,5 tot 3 jaar
 • Jonge kleuters van 3 en 4 jaar
 • Kleuters van 5 en 6 jaar

Er wordt lesgegeven in groepjes van 8 tot 10 duo’s van binnen dezelfde doelgroep. Je draagt best gemakkelijk zittende kledij. Er wordt immers zowel van de kinderen als de (groot)ouders een actieve deelname verwacht. Elke les duurt 45 à 60 minuten.

Gezinssport Vlaanderen voorziet (*):

 • Een opgeleide lesgever 'Knuffelturnen'
 • 10 exemplaren van het DOE-boekje ‘Knuffelturnen’ (of 1 per duo)
 • 10 diploma’s ‘Knuffelturnen’ (of 1 per kind)
 • Een digitale opdrukfolder die je kan gebruiken om promotie te maken
 • Een verzekering voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid

De afdeling/club zorgt voor:

 • De reservatie van de accommodatie. Zorg voor een gezellig zaaltje met een propere vloer. Aangezien veel bewegingsvormen op de grond doorgaan is het aangewezen dat de vloer niet koud aanvoelt.
 • Materiaal is niet nodig. De lesgever kan aan de deelnemers vragen om een dekentje of badhanddoek mee te brengen.
 • De promotie van de activiteit en opvolging van de inschrijvingen.

(*) exclusief aanbod voor afdelingen van de Gezinsbond en aangesloten Gezinssportclubs.

Wat kost dat?

Een workshop organiseren voor één doelgroep kost 150 euro.

Gaan jullie met meerdere doelgroepen aan de slag of hebben jullie interesse in het opstarten van een reeks workshops, neem dan contact op met gezinssportvlaanderen.clubwerking@gezinsbond.be voor een offerte op maat.

Kortingen!

 • Gezinsbond Nationaal betaalt 60 euro terug voor de eerste workshop die je organiseert
 • Gezinssport Vlaanderen clubs krijgen een korting van 20 euro voor de eerste workshop die ze organiseren

Vraag hieronder je workshop aan en wij nemen verder contact op met jullie club of afdeling om de praktische zaken in orde te brengen.


Ontdek onze publicaties!

Wil je aan de slag gaan als begeleider? Dan moet je het 'Handboek Knuffelturnen' beslist in huis hebben. Deze praktijkgerichte uitgave bevat heel wat bewegingsactiviteiten en –spelen en richt zich naar iedereen die knuffelturnen wil begeleiden.

Of misschien heb je het knuffelturnen nog niet ontdekt en wil je het thuis uit proberen? In het 'Knuffelturnen DOEboek' vind je tal van leuke basisoefeningen om thuis uit te proberen met je kind. Je kan het DOEboek bestellen in onze webshop (kostprijs: 5 euro).

Instructiefilmpjes uit het Knuffelturnen DOEboek

Maak kennis met Estelle en Max! Hieronder demonstreren de 2 knuffelturnvriendjes, samen met hun mama en papa, enkele oefeningen uit het knuffelturnen DOEboek.

Veel knuffelturnplezier!

Rollebollen

Schommelen

Tunnels en brugjes

Voor de durvertjes

Superknuffel

Lesgever knuffelturnen worden?

We organiseren jaarlijks een aantal opleidingen knuffelturnen.
Tijdens deze 3-daagse opleiding (+ terugkomdag) leer en ontdek je alles over knuffelturnen. Ons handboek met uitgebreide info en lesvoorbereidingen zet je op weg als lesgever knuffelturnen.
Na een stage van 2 uren behaal je het attest 'erkend begeleider knuffelturnen'.