Annelies en haar gezin gingen op zeilvakantie met Gezinssport Vlaanderen

"We hebben de zeilmicrobe te pakken"

Overweeg je een actieve zomervakantie met het gezin waarbij alles geregeld is? Liefst niet te ver van huis? Gedurende een week? Met veel gezelschap? En met nog veel meer water? Zoek niet verder! De gezinszeilkampen van Gezinssport Vlaanderen heten je van harte welkom. “Heel leuk en heel toegankelijk voor wie niet kan zeilen”, getuigt Annelies Vandenberghe, die vorig jaar deelnam met haar gezin.

"We hebben de zeilmicrobe te pakken."

Elke zomer vormen de spaarbekken in Nieuwpoort samen met kamplocatie Wittebrug het decor voor de gezinssportkampen zeilen & omnisport van Gezinssport Vlaanderen. Afgelopen editie hesen Annelies (45), man Serge (50), dochter Femke (14) en zoon Senne (12) uit Tollembeek er de zeilen. “We wisten niet wat we konden verwachten, maar het was een heel aangename ervaring, verrassend leuk”, vertelt Annelies opgewekt. De vakantie duurt telkens vijf dagen en de groep deelnemers bestaat uit ongeveer dertig mensen. Elke dag staat een halve dag zeilen en een halve dag omnisport op het programma. “Beachvolleybal, een namiddag naar de zee, roeien … Heel gemoedelijk. Zowel de volwassenen als de kinderen kwamen aan hun trekken”, blikt Annelies terug.

Vriendjes

De hoofdactiviteit is natuurlijk zeilen. Geen man overboord voor de landrotten onder ons: je kan helemaal van nul beginnen. “We wilden onze kinderen introduceren in de zeilsport en dat is supergoed meegevallen”, gaat ze verder. “Vooral als je helemaal niet kan zeilen, is deze vakantie echt een aanrader. Onze Senne is een week later opnieuw op dezelfde locatie op zeilkamp geweest met een vriendje dat hij op vakantie had gemaakt. Hij had de smaak meteen te pakken. Dat was zeker ook met dank aan de moni’s. Die stelden zich heel flexibel en kindvriendelijk op. Iedereen was direct gerustgesteld. Ze gaven veel kansen om te leren en bleven geduldig als iets niet meteen lukte.”

En niet alleen Senne maakte vrienden op zeilkamp. “Ik spreek nu nog altijd af met twee andere moeders van toen, we hebben een uitstekende klik. Met andere gezinnen op vakantie leer je veel nieuwe mensen kennen, dat vinden we altijd fijn.”

Internet afgezocht

De unieke formule van Gezinssport Vlaanderen is duidelijk een schot in de roos voor Annelies. “We hebben het internet afgezocht, maar zeilvakanties voor volwassenen én kinderen samen vind je bijna nergens, zeker niet in België. We vonden dit dus een heel leuk en interessant aanbod. Dat het zeilen op het spaarbekken plaatsvindt, is nog een troef die de vakantie erg toegankelijk maakt, want op zee zeilen is meteen van een ander niveau.”

In de smaak

Niet alleen het zeilen en de medemensen vielen in de smaak, ook de keuken kon op veel lof rekenen. En dat is natuurlijk van cruciaal belang op een vakantie met volpension. “Hier thuis zijn onze kinderen moeilijke eters, maar ze hebben de keuken daar echt bestoeft. Iedereen was daar enorm content over, een serieuze meevaller. Het was ook leuk om altijd met iedereen samen te eten, er hing een toffe ambiance.”

De slappe lach

Op die ambiance speelden de moni’s gretig in door ’s avonds een quiz te organiseren. “De ouderstegen de kinderen, met uitbeelden en liedjes. De kinderen hebben ons helemaal ingemaakt en we hebben mekaar compleet uitgelachen. Ik heb daar ik-weet-niet-hoe-lang de slappe lach gehad. Dat was superplezant.”

Puntje van kritiek

Jammer genoeg bestaat er nog geen variant voor gevorderden. We hebben de zeilmicrobe echt te pakken. In de paasvakantie plannen mijn man en ik een vervolgcursus en willen we ons vaarbrevet halen. Onze zoon was er ook direct mee weg en vond het zelfs tijdens de vakantie al spijtig als we in de namiddag een andere sport dan zeilen deden. Eigenlijk is dat allemaal alleen maar positief, het toont aan hoe tof het was. Het was een heel geslaagde vakantie”