Geen zin in skiën? Geen probleem!
Hilde zorgt dagelijks voor een wandeltocht op wintersportvakantie

“De bergen, de sneeuw, de natuur … Ik krijg er niet genoeg van”

Wie als enige in het gezin helemaal niet van skiën houdt, maar wel graag mee wilt op wintersportvakantie, kan rekenen op Hilde Van Hooreweghe (59). Elke dag neemt zij wie zin heeft mee op een leuke, stevige bergwandeling. “We brengen elk jaar variatie in het programma.”

Een afbeelding van besneeuwde sparren op hoge bergen vormt de achtergrond van Hilde haar Microsoft Teams-omgeving. “Nee, het is hier niet koud, en ja, ik kijk er al naar uit om weer te gaan wandelen”, grapt de vlotte wandelbegeleidster. Het illustreert haar passie voor het wandelen. “Ik herinner mij hoe ik als klein meisje een verjaardagskaartje met een rugzak en een berg op van mijn moeder kreeg. Wandelen heeft er altijd al ingezeten.”

De liefde

Maar zoals zo vaak in het leven nemen een gezinsleven en eigen kinderen op een gegeven moment de bovenhand op passies. Na haar scheiding smijt Hilde zich weer volledig op haar liefde voor het wandelen. Ze engageert zich voor het bestuur van wandelclub De Sterrestappers. “En in 2017 ging ik voor het eerst mee wandelen met Gezinssport Vlaanderen, samen met mijn vriendin Agnes. Na die vakantie vroegen ze ons om het jaar daarna wandelingen te begeleiden. Ik heb niet lang moeten nadenken!”

Intussen kent Hilde de Oostenrijkse regio’s rond Windischgarsten en Pyhrn-Priel bijna op haar duimpje. “Maar er zijn nog altijd wandelingen die we niet hebben gedaan. We proberen ook elk jaar nieuwe wandelingen te vinden en zorgen voor variatie in het programma. Zo krijgen de mensen die enkele jaren op rij meegaan, niet steeds exact hetzelfde te zien.”

Lokale specialiteiten

De voorbereidingen op de wandelingen starten al in België. “En op de eerste dag ter plaatse zitten we altijd samen met een lokale gids om ons programma te overlopen. Die geeft uit de eerste hand tips over onze routes: ‘dat is afgesloten, daar kan je niet door …’ Samen passen we dan het programma aan. Ook als we ’s ochtends opstaan en het sneeuwt plotseling keihard, kan het gebeuren dat de lokale gids zegt dat we die of die boswandeling die dag echt niet kunnen maken.”

De wandelingen die Hilde voorbereidt, zijn elf tot vijftien kilometer lang; bergop, bergaf. Tussendoor geeft ze af en toe wat uitleg over de streek. “Je hebt echt wel goeie wandelschoenen nodig, en het liefst behandel je ze voor vertrek nog eens met een waterafstotend product. Niets vervelender dan koude, natte voeten.” Gelukkig is er ’s middags altijd een pauze in een cafeetje of restaurant voorzien om op te warmen aan lokale specialiteiten: “Brettljause, dat zijn boterhammen met kaas, vlees, augurken en mierikswortel: een kleinigheid, maar heerlijk!”

In groep

Samen uit, samen thuis, daar zorgt Hilde voor. “De deelnemers moeten op voorhand aangeven welk niveau ze aankunnen, maar tot nu toe hebben we nog geen problemen gehad. Als iemand op een gegeven moment niet meer kan, snijden we een stuk van de route af. We zullen nooit iemand achterlaten.”

De groep bestaat meestal uit een twintigtal deelnemers. Skiërs die een dagje iets anders willen doen, mogen ook mee. En Hilde gaat verder dan wandelen. Twee jaar geleden stond er een tocht met sneeuwraketten op het programma. “Dat was een schitterende dag onder een staalblauwe hemel. Met raketten onder je voeten stappen is niet moeilijk, maar wel vermoeiend. Ik weet nog dat ik die avond heel goed geslapen heb.”

Familiegevoel

Die stap verder gaan, moet natuurlijk niet, maar daarin schuilt net de kracht van Gezinssport Vlaanderen. Iedereen maakt het voor mekaar zo aangenaam mogelijk. “Er heerst echt een familiegevoel. Het afscheidsmoment is altijd triest en toch fijn tegelijkertijd. Omdat je merkt dat iedereen deugd heeft gehad en je samen leuke momenten hebt beleefd.”

Er verschijnt een dromerige glimlach op het gezicht van Hilde wanneer ze over de wandelingen op de wintersportvakanties van Gezinssport Vlaanderen in de Oostenrijkse bergen vertelt. “Ik hou enorm veel van de omgeving, die is in de winter zo mooi. De bergen, de sneeuw, de natuur … Ik krijg er niet genoeg van. Al dat moois mogen tonen aan anderen en die liefde mogen overbrengen, vind ik fantastisch.”