Monitor sneeuwgewenning Ben Spruyt geeft tips voor die eerste keer sneeuw

“Alles begint met goeie wanten”

“Plezier centraal zetten”, dat is eigenlijk de belangrijkste tip van Ben Spruyt (47). Hij is al meer dan twintig jaar monitor op de wintersportvakanties van Gezinssport Vlaanderen en begeleidde talloze kinderen naar hun eerste stappen in de sneeuw. Hij geeft tips over hoe je die sneeuwgewenning het best aanpakt.

1. Zorg voor de juiste kledij

“Niets moeilijker dan een leuke sneeuwdag hebben als je het te warm of te koud hebt. Zorg daarom altijd voor goede kledij en werk in laagjes: zo kan je kind gemakkelijk iets aan- of uittrekken. En zorg voor goeie handschoenen! Die zijn eigenlijk het allerbelangrijkst, want als je handen het koud hebben, is de pret er snel af. Comfortabele wanten zijn voor jonge kinderen ideaal. Die houden hen langer warm dan handschoenen waarbij hun vingers van elkaar gescheiden zijn, worden minder snel nat en zijn gemakkelijker om aan te doen.”

2. Wees zelf enthousiast

“Kinderen hebben het snel door als je je als ouder niet helemaal gerust voelt in de sneeuw. Probeer daarom je bekommernissen aan de kant te zetten. Sneeuw is niet iets om bang voor te zijn – als je bovenstaande tip (goede kledij, red.) volgt, ben je al goed vertrokken. Voor de rest: focus op fun, dan kan er niks foutlopen.”

3. Laat hen wennen aan die vreemde schoenen

“Skibotten zijn niet het aangenaamste schoeisel om aan te hebben, dus laat kinderen daaraan wennen. Wandel rond in de sneeuw, speel een tikspelletje... Op den duur merken ze niet meer dat ze die lompe gevallen aanhebben. In hetzelfde straatje: huur degelijke skilatten. Het juiste of foute skimateriaal kan ervoor zorgen dat die eerste skivakantie top of een flop wordt.”

4. Begin laagdrempelig

“Niemand verwacht dat een kind meteen van de hoogste berg zoeft. Begin laagdrempelig: laat hen wennen aan die gekke latten aan hun voeten en laat hen daarmee rondwandelen, speel spelletjes... Een sneeuwpop maken of een sneeuwballengevecht zijn klassiekers, maar zijn ideaal om de sneeuw gewoon te worden. Bouw geleidelijk aan op in je spel en introduceer bewegen op de latten. Als dat gradueel gebeurt, hebben kinderen vaak niet door dat ze aan het skiën zijn en komen ze binnen de kortste keren toch die helling af.”

“Oh ja: als je je kind laat aansluiten bij een groep, zorg er dan voor dat de begeleiding in de taal van je kind gebeurt. Er zijn al zo veel nieuwe indrukken dat een monitor die de eigen taal spreekt noodzakelijk is. Bij Gezinssport Vlaanderen zorgen we altijd voor een begeleider in de eigen taal.”

5. Kies het juiste skigebied

Niet alle gebieden zijn ideaal om kinderen mee naartoe te nemen. Familievriendelijke skigebieden hebben een afzonderlijk ‘kinderland’, waar de kleinsten zich op een afgesloten stuk piste kunnen uitleven. Zo hoeven ze zich niet meteen tussen de volwassenen, die vaak grote snelheden maken, te begeven.”

6. Geniet!

“Kinderen een leuke tijd bezorgen is het belangrijkste. Motiveer hen gerust om een stapje verder te gaan in de sneeuw, maar het is niet de bedoeling om na die eerste sneeuwvakantie topskiërs mee naar huis te nemen. Geniet, geniet, geniet. Van de tijd samen, van de momenten in de sneeuw, van de eerste ‘overwinningen’ op skivlak. Ik zeg altijd: de grootste winst zit niet in een berg af skiën, maar in het feit dat kinderen na een skivakantie verlangen om het jaar nadien terug te komen.”

Benieuwd waar je met Gezinssport Vlaanderen op wintersport kan met je gezin?