Pascal Braeckman ging op grootouder-kleinkindvakantie
met kleinzoon Thorin

“Meegaan met de flow en zelf weer kind worden”

Als een manier om een andere kant van zijn kleinkind te leren kennen, zo omschrijft Vlaanderens sympathiekste klankman Pascal Braeckman (60) de grootouder-kleinkindvakantie die hij twee jaar geleden met zijn kleinzoon ondernam. Aanleiding was het één-programma Twee tinten grijs dat hij samen met De Kreuners-muzikant Jan Van Eyken maakte, resultaat is een betere band met zijn kleinzoon. “Binnenkort wil ik met alle kleinkinderen op pad.”

“Ik ben een drukbezet persoon”, zegt Pascal. “Op het moment dat ik grootvader werd, zag ik mezelf totaal niet als de cliché-grootouder die al zijn vrije tijd aan de kleinkinderen besteedt, want ik héb nauwelijks vrije tijd.” (lacht) En toch gaat de bompa-rol hem goed af. “Ik zie hen niet zo veel, maar als de kleinkinderen hier zijn, is het feest. Binnenkort gaan we met de hele familie op vakantie. Daar kijk ik naar uit.”

Avonturier met planning

Een eerste trip met zijn kleinkind stond twee jaar geleden al op de agenda, toen Pascal met Jan Van Eyken op pad ging voor Twee tinten grijs. “In dat programma deden we alle dingen waarmee ‘normale’ gepensioneerden hun agenda vullen, maar die we onszelf nooit zagen doen. We zijn toen zelf met het idee van de grootouder-kleinkindvakantie op de proppen gekomen. Ik had er al eerder van gehoord, maar geen haar op mijn hoofd dat dacht dat het iets voor mij kon zijn. Ik ben nogal een avonturier, stippel zelf graag mijn reizen uit, doe liever mijn eigen ding. Dat zo’n Gezinssport-vakantie me zo zou bevallen, had ik dus niet durven denken.”

En toch. Vijf dagen met zijn kleinzoon later is Pascal helemaal overtuigd van het concept. “Het was fantastisch, hé. Eigenlijk was die uitgestippelde planning een groot voordeel. Je kan gewoon meegaan met de flow en zelf weer kind worden. Er is alle tijd om je kleinkind beter te leren kennen, want je moet niet zelf voor de animatie zorgen. Dat gaf een soort rust die wel aangenaam was.”

Met kleren en al de zee in

“Elke dag is er door Gezinssport een programma opgesteld, maar eigenlijk ben je heel vrij. Alles kan, niets moet. Toen we op een regenachtige dag binnen aan het knutselen waren, raakte Thorin – toen vijf – na een tijd verveeld. Geen probleem, dus gingen Jan en ik met de kinderen naar buiten voor een strandwandeling. Dat kan allemaal. Natuurlijk is het leuker om met de hele groep samen iets te ondernemen, maar er is ruimte om je eigen ding te doen. Er zijn geen verplichtingen.”

“Dat er in het programma veel aandacht is voor beweging, vind ik belangrijk. Je zal me niet horen prediken dat het vroeger beter was, maar buitenspelen wint het tegenwoordig nog maar weinig van games en schermen. Dan wil ik mijn kleinkinderen meegeven: er is meer dan alleen maar die Xbox – mijn oudste kleinzoon is nogal een gamer –, en ravotten is plezant. Het bewijs is er: als ik Thorin vraag wat hem het meest is bijgebleven van die vakantie, vertelt hij over die keer dat hij in de gietende regen met zijn kleren aan in de zee is gesprongen. (lacht) Da’s het plezante aan zo’n vakantie én aan grootouder zijn: je mag je helemaal uitleven en kan die klein mannen een beetje rebel laten zijn.”

Zoektocht in de duinen

De vrije tijd die er af en toe voor de grootouders is terwijl de kinderen zich op een activiteit gooien, daar kijkt Pascal met de glimlach op terug. “Voor die kinderen is dat ook leuk, hé: een hele bende leeftijdsgenootjes om mee te spelen. Maar ik geef het toe: ik was blij dat de grootouders soms eens konden uitblazen. Al was ik grote fan van de activiteiten en het enthousiasme van de monitoren: de zoektocht in de duinen die ze op poten zetten, bijvoorbeeld, was heel leuk om te doen. Net als de knutselactiviteiten. Of het samen eten: je hoort die kinderen wat uitkramen. Ik heb er van mijn kleinzoon ook de raarste smaakcombinaties geleerd. Och ja, laat hem zijn bord maar opscheppen en zich uitleven. Diene kleinen heeft op dat moment ook congé, hé.”

Twee tinten grijs 2.0

Naast Thorin heeft Pascal nog drie kleinkinderen die hij in de toekomst graag mee op pad neemt. “De twee jongsten zijn nog te klein, maar de twee van zeven en vijf zijn oud genoeg voor een week met de bompa. Was er geen corona geweest, dan waren we zeker al opnieuw mee op vakantie gegaan. Ik vind dit echt een aanrader en ik ben niet alleen. Toen ik Jan gisteren zag, was die grootouder-kleinkindvakantie het eerste waarover we het hadden. Komt er een tweede seizoen van Twee tinten grijs, dan staat dat zeker weer op de planning. Maar eigenlijk wil ik niet wachten op een tv-programma om dit te doen. Zodra het kan, zijn we weer weg!”

Zin om ook deel te nemen aan onze grootouder-kleinkindvakanties?

Wegens groot succes zijn al heel wat periodes intussen volzet. Toch hebben we nog enkele plaatsen in onze grootouder-kleinkindvakantie van 11 tot 15 juli.