Waarom gezinssportvakanties de beste vakanties zijn

“Mijn ouders zijn cooler dan ik dacht”

Voor altijd gedaan met vakantiekeuzestress. Els Claeys (49), Stefan Van den Borre (52) en zoon Thomas (10) gingen in 2017 voor het eerst mee op een actieve vakantie van Gezinssport Vlaanderen. Sindsdien kijken ze er elk jaar weer naar uit. “Je verlegt elke keer je grenzen.”

Ben je op zoek naar een vakantie op maat van je gezin? Els, Stefan en Thomas vonden de perfecte reisformule bij Gezinssport Vlaanderen. Eerst trokken ze drie jaar op rij op bos- en outdoorvakantie in Houffalize. Vorig jaar verruimden ze hun horizon op outdoor- en mountainbikevakantie in Genk. Eén ding is zeker: bij Gezinssport Vlaanderen voelen ze zich thuis.

Waarom kiezen jullie voor een actieve zomervakantie van Gezinssport Vlaanderen?

Els: “Sommige mensen gaan op reis om te rusten, maar dat kan je thuis in je zetel ook.”

Stefan: “En dat is veel goedkoper, haha.”

Els: “Als we op vakantie gaan, doen we graag activiteiten. Zo blijven we bezig en vervelen we ons nooit. En als het georganiseerd is, moeten we gewoon volgen en hoeven we geen compromissen te sluiten.”

Stefan: “Vorig jaar waren we drie dagen in Parijs om musea te bezoeken, maar we willen Thomas geen twee weken lang van museum naar museum sleuren.”

Thomas: “Ik vond het wel leuk, hé!”

Stefan: “Maar veel langer moest het niet zijn, toch? Eerlijk: zelf zou ik het ook niet willen. We proberen als gezin sportiever te zijn dan vroeger, dat is nog een reden. Ik ben twintig kilo afgevallen, die vakanties passen bij een gezondere levensstijl.”

Els: “Ik vind het heel belangrijk dat we op voorhand kunnen zien wat de leeftijden van de andere kinderen zijn. Als we op vakantie gaan, is het plezant voor Thomas dat er ook leeftijdsgenoten zijn. Dan kan hij vriendjes maken om mee te spelen. Wij kunnen wel eens gaan zwemmen met hem, maar dat is niet hetzelfde.”

Waren alle activiteiten op maat?
Els: “Iedereen kon altijd mee, als je dat bedoelt. Kinderen en volwassenen werden niet gesplitst. De eerste mountainbiketocht, bijvoorbeeld, was een heel rustige, vlakke route. De tweede keer in het bos was een stuk uitdagender. Sommigen waren daarmee weg, Thomas en ik zijn soms afgestapt en te voet verdergegaan.”

Stefan: “Een vader kwam in volle mountainbiketenue toe. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Hij had een heel ander niveau dan wij.”

Els: “Maar dat was nooit een probleem. Iedereen wachtte op elkaar. En dat domein was zo groot dat je kon kiezen om op je eigen tempo rond te rijden.”

Wat was voor elk van jullie het mooiste moment van alle afgelopen vakanties?
Stefan: “Voor mij is het vooral dat je alles samen doet. Vijf dagen als gezin activiteiten doen, dat gebeurt anders nooit. Je leert elkaar beter kennen door samen bezig te zijn, dat heeft ons gezin hechter gemaakt.”

Els: “We hebben een keer een nachtwandeling gemaakt, een fakkeltocht met de hele groep. Dat vond ik heel fijn, want dat zijn dingen die je thuis niet doet.”

Thomas: “Met een kampvuur en marshmallows op een lange stok!”

Els: “Het is ook leuk dat je niet moet koken: voetjes onder tafel en genieten. En zien hoe de kleine speelt en content is, zalig. Persoonlijk heb ik ook wel grenzen verlegd. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zou mountainbiken. Maar in Genk, met die begeleiding, in een veilige omgeving, was dat geweldig.”

Thomas: “Het BMX’en ga ik echt nooit vergeten. Ik vond dat superleuk samen met de jongens. Voordien kon ik niet zo hard rijden met mijn fiets, en nu wel. Door die smalle bochtjes heb ik heel goed leren rijden. Op het einde ben ik wel eens hard gevallen, maar dat hoort erbij.”

Thomas, zijn jouw ouders cooler dan je dacht?
Thomas: “Ja, echt wel!”

Droomt jouw gezin ook van een zorgeloze en actieve vakantie?

Welke activiteiten spreken jullie vooral aan?
Thomas: “In Genk vond ik boogschieten tof, en hockey, maar vooral het BMX’en. Dat was een heel mooi parcours. En het mountainbiken. In Houffalize het rotsklimmen.”

Stefan: “Dat BMX-parcours was geweldig. Ik heb al gekeken of er hier in de buurt ook een is, maar heb niet meteen iets gevonden.”

Thomas: “Die ramps en andere obstakels vond ik echt leuk.”

Els: “Thomas heeft veel met de andere jongens gevoetbald en gepingpongd. Hij had direct een vriend gemaakt, dat was fijn. In Houffalize vond ik de ezeltjeswandeling en het laserhooten plezant. Daar hebben we ons vree geamuseerd.”

Stefan: “En de beverwandeling! Begeleid door iemand die goed wist waarover hij sprak. Die mens had zelfs een beverschedel bij, dat was heel interessant.”

Els: “Zo’n vakantie is eigenlijk veel meer dan gewoon sporten. Je leert bij en weet dat de activiteiten aangepast zijn aan de leeftijd van de kinderen. En als zij content zijn, mama en papa ook. Zo is dat.”

Waarom besloten jullie om na drie jaar Houffalize naar Genk te trekken?
Stefan: “We worden wat ouder en dus verschuiven onze interesses een beetje. We wilden eens iets anders. In Houffalize kon je niet mountainbiken, en dat zagen we wel zitten.”

Els: “In Genk heb je ook de uitstap naar de Cosmodrome. Zo’n planetarium is niet iets wat je elk jaar doet. En dat was heel fijn, hé Thomas?”

Thomas: “Ja, met de sterrenkijkers. En het was niet alleen kijken. We moesten met twee samenwerken om een raket te bouwen met waterkracht.”

Stefan: “Ik heb ook meegebouwd. En dan mochten we die wegschieten. Heel cool.”

Els (knipoogt): “Een activiteit op maat van volwassenen en kinderen.”