Veerle en haar kinderen Lennert en Eline kijken nu al uit naar de krokusvakantie

“Al tien jaar trouw op post”

243. Zoveel dagen spendeerden Veerle, zoon Lennert (17) en dochter Elien (15) samen al in de sneeuw met Gezinssport Vlaanderen. De volgende wintersportvakantie wordt dubbel feest, want dan gaat het gezin Lampaert-Verichte voor de tiende keer mee. “Zoals elk jaar blijft papa thuis, maar dat moet de pret niet drukken!”

Toen Veerle tien jaar geleden op zoek ging naar een manier om haar kinderen aan de wintersport te krijgen, botste ze op de vakanties van Gezinssport Vlaanderen. “Mijn man is geen grote sneeuwfan, dus was het snel duidelijk dat ik alleen met de kinderen zou vertrekken. Het concept van Gezinssport Vlaanderen sprak meteen aan: ik zou niet zelf hoeven uit te zoeken welk skigebied gezinsvriendelijk en welk hotel aan te raden was, én we zouden alle drie kunnen leren skiën. Toen Elien vijf en Lennert zeven was, gingen we voor de eerste keer mee. Eerst volgden ze de lessen sneeuwgewenning, maar tegenwoordig skiën en snowboarden ze als de besten.”

Elk z’n ding
Elien zette haar eerste stapjes op de latten op gezinsvakantie. “De vorige reis sloot ze af als beste skister van de groep”, vertelt Veerle trots. “Lennert ruilde de ski’s intussen in voor een snowboard.” Zelf verkoos Veerle op de recentste reizen sneeuwwandelen boven skiën. “Dat vinden we fijn, dat iedereen zijn eigen keuze heeft”, zegt ze. “We kiezen alle drie voor wat we het liefst doen, leven ons overdag uit met een hele toffe groep en kunnen ’s avonds onze belevenissen met elkaar delen. Voor ons zijn dat de ingrediënten voor een geslaagde vakantie. En thuis herhalen we die verhalen nog eens, voor mijn man die achtergebleven is. (lacht) Als ouder is het fijn om te weten dat je kinderen, welk niveau ze ook hebben of welke wintersport ze kiezen, in een leuke groep terechtkomen waar ze goed begeleid worden. Zo kan ik zelf ook van mijn vakantie genieten.”

Geen discussie
De wintersportvakantie is ten huize Lampaert-Verichte de enige gezinsvakantie waarover nooit discussie bestaat. Veerle: “De zomerreis duurt te lang, of een gezinsvakantie valt in de verkeerde periode waardoor ze hun vrienden moeten missen... Maar de krokusvakantie waarin de wintersportreis valt, is elk jaar standaard gereserveerd. Daar heeft nog nooit iemand over geklaagd.”

Niet onlogisch, als je het zoon en dochter vraagt. Elien: “Ik weet nog dat ik de sneeuwgewenning als kind fantastisch vond. In een klein groepje met een Nederlandstalige begeleider af en toe vrij skiën en veel in de sneeuw spelen... Daar heb ik goeie herinneringen aan. Nu vind ik vooral het skiwedstrijdje op het einde van de week het leukst. En ’s avonds zijn ook altijd activiteiten gepland: er zijn fakkeltochten, een bingoavond, een carnavalsfeest... Ook buiten het skiën om hebben we dus altijd een leuke tijd.”

Welke herinnering hem het meeste bijgebleven is, vragen we zoon Lennert nog. “Vertel over je eerste pintje”, fluistert Veerle haar zoon in. “Ik denk niet dat ik dat daar gedronken heb, hoor”, kaatst Lennert de bal lachend terug. “Wat voor mij wel onvergetelijk is, is de sfeer tussen de snowboarders. Doordat we met niet veel zijn, is er altijd tijd voor extra uitdaging.” “Da’s inderdaad fijn,” knikt Eline, “zelfs na al die jaren voel ik me nog altijd genoeg uitgedaagd door de skilessen.”

“De wintersportvakantie is elk jaar iets om naar uit te kijken. Skiën, leuke activiteiten, tijd met het gezin... En dat buitenzwembad aan ons hotel, zalig!” vult Elien nog aan over Sperlhof, het Oostenrijkse hotel waar ze sinds jaar en dag verblijven. “Supertof om daar ’s avonds na het skiën nog wat te relaxen. Maar geef mij toch maar de latten, hoor: ik vind die skireizen zo leuk dat ik later ook ski-instructeur wil worden.”

Ook zin in een weekje winterpret met het hele gezin?