Ria gaat voor de zesde keer op grootouder-kleinkindvakantie

"Liever een ervaring dan speelgoed als cadeau”

Ze begonnen ooit met z’n vieren, maar intussen groeide de clan van oma Ria Aerts stevig aan: komende zomer trekt ze voor de zesde keer op grootouders-kleinkindvakantie, met z’n zevenen dit jaar. Voor Alice (8 maanden) is die eerste trip nog even wachten, maar Francis (2), Oscar (4), Michelle (5), Kamiel (9), Sooi (9) en Olga (12) mogen deze zomer alvast qualitytime met hun oma inplannen.

Eigenlijk is ze te oud om nog eens deel te nemen, maar aangezien oma Ria’s partner thuisblijft, gaat kleindochter Olga (12) mee op grootouder-kleinkindvakantie als volwassene. “Ik vind het zo leuk dat ik nog eens mee mag,” glundert ze, “want dit jaar gaat mijn neefje Francis voor de eerste keer mee. Dat zou ik echt niet willen missen. En zo is er elk jaar wel een reden waarom de grootouder-kleinkindvakantie een must is. Het is gewoon zó leuk!” Ook neefje Kamiel (9) verlangt om opnieuw naar zee te gaan. “Ik vind het leuk dat ik daar met mijn eigen familie kan spelen, maar ook dat daar andere kinderen zijn om te leren kennen.”

Het idee van oma Ria om er met de kleinkinderen op uit te trekken, is met andere woorden een schot in de roos. “Dat hoor ik graag”, zegt ze. “Je kan je kleinkinderen verwennen met cadeautjes, maar ik doe liever iets samen.” Olga knikt: “Speelgoed of gadgets gaan toch kapot, maar op vakantie maken we herinneringen voor het leven. Die vergeet ik echt nooit.”

“Op groepsvakantie ligt het programma vast
en is er voor elk wat wils” - Oma Ria

Wil je net als Ria met de kleinkinderen op vakantie?

Op kamp met oma

Als we vragen aan de kleinkinderen wat er voor hen uitspringt, volgt een lange lijst. Olga: “Het appartement is echt heel mooi, we hebben er zicht op zee. En het eten, mmm, zo lekker!” Neefje Kamiel is lovend over de strandspelletjes. “Krabben vangen, schelpen rapen, vrij spelen... Dat is het allerleukste. En op de vakantie worden we ook slimmer: iemand van de begeleiders weet veel over planten en dieren, waardoor we veel bijleren. Dat vind ik heel leuk.” “Ook naar de bloemenverkoop op het strand kijk ik elk jaar uit”, vult Olga aan. “En met de gocarts rijden! Naar het strand gaan, zwemmen... Eigenlijk is het alsof we op kamp zijn, maar dan met onze oma. Voor haar is het ook leuk dat er andere grootouders mee zijn: onze oma doet al eens graag een babbeltje. (lacht) Door zoveel samen te doen, leer je de andere deelnemers ook beter kennen. Sommigen zijn zelfs vrienden geworden – met hen spreken we af om dezelfde periode op grootouder-kleinkindvakantie te gaan. Ik verlang nu al naar de zomer. Ooit zal ik wel moeten stoppen met meegaan, maar dat zal pas zijn als ik héél oud ben!”

Liever allemaal samen

“Met de kleinkinderen een hele week vakantie aan zee zelf regelen, dat zie ik eerlijk gezegd niet zitten”, lacht Ria. “Dan is dit de perfecte oplossing. De goeie organisatie van Gezinssport Vlaanderen maakt voor mij echt het verschil. De kinderen hebben ook zulke verschillende leeftijden, waardoor het moeilijk is om activiteiten te verzinnen die iedereen leuk vindt. Op groepsvakantie ligt het programma vast en is er voor elk wat wils, er is nooit iemand die klaagt. ‘Samen’ is dan echt wel het kernwoord. Het programma is redelijk druk, maar da’s net fijn, dat geeft energie.” “Al is er voor de kleintjes ook tijd om een siësta te doen”, vult kleindochter Olga aan.

Eén jaar ging Ria twee keer op vakantie, “een keer met de twee meisjes en een keer met de drie jongens, omdat ik dacht dat de groep kinderen anders te groot zou zijn. Dat was ook fijn, maar de kleinkinderen wilden het jaar nadien absoluut weer met iedereen samen op pad. Dus doen we dat nu opnieuw. (lacht) We zijn al met een stevige bende, maar gelukkig is Olga er: zij helpt bijvoorbeeld om de kleintjes aan te kleden.”