Voor Sonja, Walter en de kleinkinderen is ‘zich uitleven’ de hoofdbezigheid op grootouder-kleinkindvakantie

“Paradijs voor kinderen... en voor ons”

Een nieuwe familietraditie is geboren ten huize Govaerts-Michiels. Na die eerste grootouder-kleinkindvakantie in 2021 trokken grootouders Walter en Sonja er afgelopen zomer opnieuw op uit met kleinkinderen Gilles (7), Vince (5) en Ferre (5). “We kunnen nu al niet wachten tot Jarne (1,5), de jongste telg van de familie, ook mee op pad kan.”

“Wanneer kunnen we ons inschrijven voor de grootouder-kleinkindvakantie van komende zomer?” rolt er al snel uit bij Sonja als we haar opbellen om naar de voorbije vakanties met de kleinkinderen te polsen. We stellen haar meteen gerust: bij het verschijnen van dit artikel is het zo ver. “Heel fijn”, zegt de oma van vier. Het zal de derde keer zijn dat zij en haar echtgenoot er met de kleinkinderen op uittrekken. “Die eerste vakantie samen kwam er eigenlijk toevallig: we pasten een weekje op ons oudste kleinkind en bedachten dat het leuk zou zijn om ook de andere kleinkinderen daarbij te betrekken en via Gezinssport Vlaanderen samen naar zee te gaan. Intussen rekenen zowel onze kinderen als de kleinkinderen erop dat we in de zomer samen op stap gaan.” (lacht)

Andere omgeving, meer uitleven

“De grootouder-kleinkindvakantie heeft alles”, vertelt Sonja. “Eerst en vooral vinden Walter en ik het een heel fijne manier om de kleinkinderen beter en op een andere manier te leren kennen. Da’s toch een verschil dan wanneer ze bij ons langskomen – thuis is er minder ruimte om rond te crossen, moeten ze rekening houden met de buren... In zo’n andere omgeving, die perfect is afgestemd op kinderen, kunnen ze zich uitleven en fratsen uithalen. Gilles, onze oudste kleinzoon, heeft heel veel energie. In Vayamundo kijkt niemand vreemd op als hij aan het rondcrossen is. Iedereen kan er volledig zichzelf zijn.”

Bovendien wonen de neefjes op meer dan zestig kilometer van elkaar, waardoor samen spelen niet vaak gebeurt. “Op die vakantie halen ze dat dubbel en dik in. Al spelen ze ook met de andere kinderen, hoor. Oud, jong, kleinkind of grootouder: iedereen trekt met elkaar op en we komen allemaal goed overeen. Het groepsgevoel is groot. De kinderen leren er rekening te houden met anderen, zowel met leeftijdsgenootjes als oudere en jongere kinderen. En af en toe, als zij met de animatoren spelletjes spelen op het strand, is er tijd voor de grootouders om samen een aperitiefje te drinken. Een paradijs is het daar, zowel voor de kinderen als voor ons!”

Ook zin om tijdens de zomervakantie quality-time met de kleinkinderen door te brengen?

“Dit is een heel fijne manier om de kleinkinderen
beter te leren kennen” - Walter & SonjaHéél goed verstopt

De fijne accommodatie – “een heel appartement voor ons alleen!”, de unieke belevenissen met hun kleinkinderen en de leuke activiteiten en zijn voor grootouders Walter en Sonja de grootste troeven van de vakantie. “Schelpen zoeken, garnalen vissen, verstoppertje spelen in de duinen... De activiteiten zijn fijn voor elke deelnemer. Zich verstoppen in – een afgebakend stuk van – de duinen vinden de kinderen fantastisch. Daarna keren de rollen om en moeten de kleinkinderen ons zoeken. Mijn man en een andere deelnemer slagen er toch elke keer in om zich zo goed te verschuilen dat de kinderen hen maar moeilijk terugvinden.” (lacht)

“Voor de kleinkinderen zijn waarschijnlijk de vele uren (buiten)spelen het hoogtepunt. We moeten hen nooit aansporen om mee te komen. Het is eerder omgekeerd: wij moeten zorgen dat we hen kunnen bijhouden”, lacht Sonja. “Ook het feit dat ze in het restaurant hun eigen bord mogen vullen is een hoogtepunt. Dankzij het buffet is er voor iedereen wat wils. Omdat de kleinkinderen niet elke dag frietjes zouden eten, stellen wij soms een ‘menu’ samen. Een keer gingen we om vis voor ons en de kinderen. Tegen dat we weer aan tafel zaten, was onze Vince heel lief een bord met worst en frietjes gaan vragen aan een van de begeleiders – om maar te zeggen: er wordt veel rekening gehouden met de noden van de kinderen. (lacht) Fier als een gieter kwam hij met zijn zelf samengestelde menu aan tafel zitten. Ach ja, het is vakantie voor iedereen!”