Liesbet en haar dochters hadden een relaxte eenoudervakantie

“Mijn eigen batterijen zijn ook opgeladen na deze vakantie”

Toen Liesbet Valkenborgs op zoek ging naar een fijne vakantie voor zichzelf en haar twee dochters (toen 4 en 6), botste ze al snel op Gezinssport Vlaanderen. Wat volgde, waren vijf dagen zee vol leuke activiteiten, spel en plezier voor kinderen Angelou (7) en Pippa-Belle (5) en ontzorging voor mama Liesbet.

“Als eenoudergezin vraagt een gezinsvakantie wat extra voorbereiding en inspanning”, vertelt Liesbet. “Dat betekent niet dat we dat nooit doen, maar het is fijn om af en toe ook gewoon bij een reis te kunnen aansluiten waarvan je weet dat die goed geregeld is. De eenoudervakantie was de eerste reis die we met Gezinssport Vlaanderen aanvatten.”

“Het fijne aan dit soort vakanties is dat er andere volwassenen mee zijn”, gaat Liesbet verder. “Vrienden gaan meestal met hun eigen gezin en partner op vakantie – daar ga ik mezelf niet voor uitnodigen (lacht) – dus ging ik op zoek naar een andere oplossing. Extra volwassenen in de buurt zijn fijn omdat die ook kinderen meebrengen die met de mijne kunnen spelen, en zelf kan ik dan gesprekken voeren met gelijkgestemden. Het opzet van deze reis – alle ouders zijn alleen – vermijdt dat er koppels zijn die zich afzonderen van de groep. Dankzij dit concept vindt echt iedereen aansluiting bij elkaar. Bovendien kijken we uit voor elkaars kinderen. Daardoor ben ik relaxed van de vakantie teruggekeerd.”

Grote hit

Vijf dagen lang staat de eenoudervakantie garant voor spel en plezier. “Da’s iets korter dan bij andere organisaties, maar op die manier is er de kans om goedkoper op vakantie te gaan. Da’s handig voor alleenstaanden en ik vermoed dat de eenoudervakanties daardoor ook voor meer gezinnen toegankelijk zijn.” Angelou en Pippa-Belle zijn in elk geval laaiend enthousiast over de vakantie. “Voor kinderen is zoiets fantastisch, hé: andere kinderen om mee te spelen en elke dag leuke activiteiten. De duinen- en strandspelen waren bijvoorbeeld een grote hit, maar er was ook ruimte voor rustigere momenten waarop er geknutseld of getekend werd. Die zijn welkom op een actieve vakantie. Actief en rustig werden mooi afgewisseld, waardoor we de reis als heel positief hebben ervaren.”

Een eenoudervakantie staat met andere woorden in de toekomst waarschijnlijk nog eens op de planning, “maar ik heb ook al het andere aanbod van Gezinssport Vlaanderen bekeken”, bekent Liesbet. “De wintersportreizen lijken me ook iets voor ons gezin te zijn – daar zal je ons hoogstwaarschijnlijk binnenkort wel eens zien verschijnen.”

Zin om samen met andere eenoudergezinnen onvergetelijke vakantieherinneringen te maken?