Wendy en Elsie werden goeie vriendinnen op de eenoudervakantie

“Ook onze kinderen hebben er vriendschappen voor het leven gesmeed”

"Vanaf dag één voelden we ons een grote, hechte groep”, zegt Wendy Aelbrecht (43). Zij trok er vijf jaar geleden voor het eerst op uit met de eenoudervakanties van Gezinssport Vlaanderen. Twee jaar later vervolledigde Elsie Allard (49) de bende. Sindsdien hoort de eenoudervakantie-groep elkaar heel regelmatig en trekken ze er af en toe samen op uit. “In de Ardennen is door Gezinssport het zaadje geplant voor een mooie vriendschap.”

Wendy en Elsie werden goeie vriendinnen op de eenoudervakantie.

“We proberen al een tijdje een datum te prikken om met iedereen eens samen te komen”, begint Wendy. ‘We’, dat is Wendy en haar drie kinderen Liam (11), Lander (14) en Laura (16), vriendin Elsie en haar zoon Thibault (18) en dochters Marie (11) en Charlotte (20), zeven andere ouders en de kinderen die zij meenamen op de eenoudervakantie van Gezinssport. Met z’n dertigen goed voor een gezellige drukte en veel ambiance.

Directe klik

“Het klikte vanaf de eerste seconde zo goed met iedereen dat ik het me meteen beklaagde dat ik Gezinssport niet eerder had ontdekt”, zegt Elsie. “Ook al kenden zij elkaar al van vorige vakanties, de andere ouders en kinderen namen ons direct op in de groep.” Volgens Wendy zit het concept van de vakantie daar voor iets tussen. “Dat we allemaal alleenstaand zijn, creëert een band. We zijn heel verschillend, maar hebben allemaal bagage en vinden herkenning in elkaars situatie. Ik ben gescheiden, Elsie is haar man verloren, anderen zijn bewust alleenstaand... Er is veel wederzijds begrip onder de ouders.”

“Die onderlinge steun is ook te merken tijdens activiteiten”, gaat Wendy verder. “Mijn jongste is heel actief, dus de kans is groot dat hij iets voor heeft bij een activiteit. Weten dat er op zo’n moment anderen zijn die even op mijn twee oudste kinderen zouden kunnen letten, stelde mij gerust. En als we voor een opdracht in een andere groep dan die van onze kinderen terechtkwamen, hoefden we daar niet mee in te zitten. Iedereen neemt elkaars kinderen op sleeptouw.”

“De kinderen komen onderling ook heel goed overeen”, pikt Elsie in. “Dat ze op de reis nieuwe vrienden konden maken, is voor hen een groot voordeel. Mijn zoon en Wendy’s dochter horen elkaar heel regelmatig. Zij én wij hebben er vrienden voor het leven gemaakt.”

Zorgen uit handen

Voor Elsie en Wendy is de eenoudervakantie een welkom alternatief voor vakanties die ze anders zelf van a tot z zouden moeten plannen. Elsie: “Als alleenstaande ouder is het niet evident om een reis te organiseren die boeiend en uitdagend genoeg is voor alle kinderen. Voor ik Gezinssport kende, gingen we naar Spanje, naar zee... Maar zowel financieel als praktisch gezien was dat niet ideaal. Dat vind ik het grootste pluspunt aan de eenoudervakantie: Gezinssport neemt alle organisatie uit handen en zorgt ervoor dat dagelijks drie activiteiten gepland zijn, tegen een betaalbaar tarief. Het programma is heel gevarieerd. Aan de kajaktocht heb ik bijvoorbeeld heel goeie herinneringen, net als aan het beverspotten.”

“En het lasershooten! Daarnaar vroegen de kinderen elk jaar opnieuw”, zegt Wendy. “Dat beetje competitie zorgt dat banden gesmeed worden. Maar ook de schaarse momentjes met de ouders alleen waren 100% genieten – en die waren ook nodig, want de dagen zijn goed gevuld. Het is geen luilekkervakantie.” (lacht)

Elsies jongste dochter Marie loopt enthousiast even in beeld met een aantal foto’s van de reis. “Die vakantie was echt supertof”, zegt ze. “En ik heb er mijn verjaardag gevierd!” Elsie knikt. “De begeleiders deden enorm hun best om er een leuke tijd van te maken.” Wendy beaamt. “Als we al eens een suggesties tot verbetering hadden, werd daar altijd naar geluisterd. De organisatie is in orde, de activiteiten goed georganiseerd en gevarieerd... Er is een reden waarom we drie jaar op rij zijn meegegaan.”

Warme oproep

“Omdat de kinderen aan het puberen zijn of zoals Elsies kinderen de twintig naderen, hebben we ondertussen onze laatste eenoudervakantie achter de rug. Mocht Gezinssport een concept lanceren dat op oudere kinderen is gericht, dan zijn we meteen weer weg. Bij deze dus een warme oproep”, lacht Wendy. “Maar nu eerst de datum voor die reünie vastleggen!”

Wil je net als Wendy en Elsie deelnemen aan een van onze eenoudervakanties?