Drie generaties wintersport:
de familie Callier gaat al meer dan dertig jaar skiën


“Een jaar overslaan is nooit een optie geweest”

“Nogal een geluk dat Ann-Sofies vriend Thibaud ook een fervente skiër is, anders zaten we met een probleem”, lacht Jean-Pierre Callier (68). Met zijn vrouw Brigitte (68), dochter Ann-Sofie (36) en in het verleden ook zoon Kristof (39) schuift hij al jarenlang aan bij de wintersportvakantie van Gezinssport Vlaanderen. Sinds kort gaan ook schoonzoon Thibaud (35) en kleinkinderen Marilou (6) en Edward (4) mee naar de sneeuw.


“We zijn al ingeschreven voor komende familiereis in de krokusvakantie, hoor”, zegt Ann-Sofie. Voor haar vriend en twee kinderen wordt het de tweede skivakantie met Gezinssport Vlaanderen. “Door corona hebben we de reis een jaartje moeten uitstellen, en op onze eerste Gezinssport-reis twee jaar geleden was Edward – toen twee – nog te klein om al te skiën. Komende krokusvakantie kan hij eindelijk samen met zijn zus de sneeuw verkennen.”


Familietraditie

Dat Ann-Sofie aansluit bij de wintersportvakanties van Gezinssport Vlaanderen, ligt eigenlijk voor de hand. Met haar ouders en broer ging ze jarenlang met de organisatie op familievakantie. “In 1990 gingen we voor de eerste keer mee”, vertelt Jean-Pierre. “Van familie hadden we gehoord dat de vakanties een aanrader waren. We moesten hen gelijk geven: na die eerste keer schreven we ons snel in voor een volgende reis. En daarna voor nog één. En nog één. Toen ik na enkele jaren de vraag kreeg om mee te gaan als begeleider, zei ik met plezier ‘ja’. Tot de kinderen gingen studeren, gingen we elk jaar samen op skireis – ook al was ik mee als begeleider, er was genoeg tijd om de vakantie als gezin te beleven.”

Ann-Sofie heeft alleen maar mooie herinneringen aan die reizen, vertelt ze. “Het is nooit in ons opgekomen om een jaar níet mee te gaan. We kenden de omgeving, de skipiste, het hotel, de andere gezinnen... Daardoor keken we elk jaar opnieuw uit naar het skiën. Ook toen ik ouder werd, bleef ik meegaan met Gezinssport Vlaanderen. We deden toen geen familievakanties meer, maar ik schreef me in voor de jongerenvakanties. Ik ging ook een paar keer mee als monitor sneeuwbegeleiding voor de kleintjes, en een keer als co-begeleider op gezinsvakantie.”

"De zorgeloosheid waarmee je met Gezinssport Vlaanderen
op vakantie kan vertrekken, krijg je zelf niet voor elkaar”

Thibaud

Nieuwe generatie

“Het was al sinds de eerste skivakantie – ondertussen meer dan dertig jaar geleden – mijn droom om dit ooit met mijn kleinkinderen te doen”, glundert Jean-Pierre. “Het was zó fijn toen we twee jaar geleden met het gezin van Ann-Sofie naar Oostenrijk trokken. Die eerste keer de berg afskiën met mijn kleindochter, dat was kippenvel.”

Omdat Ann-Sofies partner Thibaud grotere skigebieden gewoon is, vreesde hij snel op de grenzen van het Oostenrijkse skigebied te botsen. Onterecht, merkte hij. “De piste is misschien kleiner dan elders, maar dat zie ik nu als een voordeel. Je moet ook het totaalplaatje bekijken: de zorgeloosheid waarmee je met Gezinssport Vlaanderen op vakantie kan vertrekken, krijg je zelf niet voor elkaar. Een skivakantie regelen met kleine kinderen, daar zagen we eigenlijk een beetje tegenop. Het skigebied uitzoeken, vervoer regelen, skipassen kopen, lessen voor de kinderen vastleggen... Gezinssport Vlaanderen kwam al snel op tafel.” (lacht)

“Wat zo leuk is voor de kinderen, is de combinatie van activiteiten”, zegt Ann-Sofie. “Voor de kleintjes tussen vier en zes is sneeuwgewenning voorzien. Tijdens die lessen doen ze niet alleen spelletjes in de sneeuw, maar leren ze ook op de latten staan. Voor, tussen en na de lessen is er tijd om met het gezin de berg af te skiën. Bovendien krijgen de kleinsten les in hun eigen taal, en kennen ze de andere kindjes en de monitoren al van op de bus bij het vertrek thuis. Dat vond ik als kind zelf heel leuk: ik heb jarenlang vriendinnen gehad die ik elk jaar op skivakantie terugzag.”

In pyjama aan tafel

“’s Avonds is er ook altijd een activiteit voorzien. Ouders met jonge kinderen nemen dan gewoon de babyfoon mee naar de zaal beneden, waar iedereen samenzit. Voor de kinderen is het een geruststelling dat bijna het hele hotel voor Gezinssport Vlaanderen gereserveerd is: op een paar mensen na, kennen ze er iedereen van de groep. Om te eten komen ze gewoon in pyjama naar beneden. Alles is er heel gemoedelijk: het is alsof we met één grote familie op vakantie zijn.” “Over de hele reis is er eigenlijk maar één bezorgdheid”, sluit Thibaud af. “Dat we op tijd inschrijven.” (lacht)

Natuurtalent

De eerste echte familievakantie was een groot succes, beamen Jean-Pierre en Brigitte. De grootouderlijke trots is niet ver te zoeken. “Marilou is een natuurtalent”, glimlacht oma Brigitte. “Hoe klein ze ook was, ze deed meteen mee met de andere kindjes. Haar jongere broertje Edward was nog wat te klein voor de sneeuwgewenning, dus bleef hij bij mij in het hotel. Of we gingen samen kijken hoe zijn zus het deed op de piste.”

“Dat is een van de grote voordelen,” pikt Jean-Pierre in, “wie niet wil skiën, hoeft zich niet te vervelen. Je kan bijvoorbeeld ook langlaufen en er zijn wandeltochten voorzien. Die worden begeleid door een monitor van Gezinssport Vlaanderen en een plaatselijke gids. Het beste van twee werelden, als je het mij vraagt: de Gezinssport-begeleider is een vertrouwd gezicht en spreekt de eigen taal, maar de lokale gids brengt je op onverwachte plekken en kent de omgeving als zijn broekzak.” Brigitte knikt. “Er zijn jaren geweest waarin ik het niet nodig vond om elke dag te skiën. Dan ruilde ik de latten voor een wandeluitstap. De omgeving waar we elk jaar zitten, is prachtig: vanuit je hotelkamer zie je de hertjes passeren. Dat verveelt nooit, ook niet na al die jaren.”

Wil je net als de familie Callier zorgeloos op wintersportvakantie?