Meer dan 2.000 regenboogtruien op het WK Loopfietsen

Alleen maar winnaars op de verschillende WK’s Loopfietsen over heel Vlaanderen afgelopen zomer. Na de eerste editie in 2021 streden vorig jaar meer dan 2.000 peuters en kleuters (1,5 tot 3 jaar) in een vijftigtal gemeenten om de lokale regenboogtrui in het loopfietsen. Ook Laarne stond een dag in het teken van het WK Loopfietsen. Een verslag.

3… 2… 1… Pang! “En daar gaan de 56 deelnemers, dames en heren. Het peloton neemt een vliegende start. Valpartij, dat kon niet uitblijven! Een dinopleister brengt redding. Op de komende vluchtheuvel zullen de toppers ongetwijfeld hun benen laten spreken. En jawel. Demarrage van de kleine Bryson hier op links, hij ranselt iedereen uit het wiel. Blijft Bryson gespaard van pech op de kasseistrook halverwege, dan is hij zegezeker. Daar komt-ie, een vlotte passage door de kegeltjes, onder de hoepels en… Jawel! Zijn eerste WK, zijn eerste zege! Op dit toch wel geaccidenteerde parcours van de volle honderd meter wint Bryson.”

Klaargestoomd op een paar weken

Een rit voor de geschiedenisboeken, die van de tweejarige Bryson. Een minutieuze voorbereiding wierp z’n vruchten af, zegt vader en coach Jan De Backer. “Op een paar weken tijd hebben we hem helemaal klaargestoomd. We hebben filmpjes bekeken, de start, de kasseien en de vluchtheuvel geoefend, en vlak voor de start heeft hij nog even aan de borst gehangen bij mama voor een laatste energiestoot”, lacht Jan. “Bryson rijdt sowieso heel veel met de loopfiets, iedere morgen naar de crèche en ’s avonds terug, dus zijn conditie was in orde. Zijn fiets is zijn vrijheid, hij rijdt er overal en altijd mee rond.”
De voeten op de grond

Bryson besteeg het hoogste podium in Laarne, maar vader Jan houdt de voeten op de grond. “Winnen is niet belangrijk. Samen sporten, daar draait het om. Je moet ze laten kind zijn. Competitie neigt vaak naar druk om te presteren, en dat wil ik – zeker op jonge leeftijd – niet aanmoedigen. Ondanks dat iedereen naar huis ging met een medaille, verdiende elk kind een podiumplaats. Het belangrijkste is dat het plezant blijft en stimuleert om deel te nemen aan andere activiteiten.”

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Alle gekheid op een stokje; de WK’s Loopfietsen zijn vooral een gezellige gezinsactiviteit, in gang gezet door Gezinssport Vlaanderen. De bedoeling: peuters en kleuters op een speelse manier de koers laten beleven en jonge gezinnen samenbrengen. Deelnemen is véél belangrijker dan winnen. “We hebben er met heel het gezin van genoten. Volgend jaar doen we, als Bryson wil, zeker opnieuw mee!”

“Winnen is niet belangrijk.
Samen sporten, daar draait het om”