Meer info over het jeugdsportproject van dit jaar kan je HIER terugvinden


Jeugdsportproject van Basic tot Best: Omnisport De Klinge is de allerbeste

“Het gaat om véél meer dan sport”

Met het jeugdsportproject Van Basic tot Best wil Gezinssport Vlaanderen sinds 2010 de kwaliteit van sportparticipatie van kinderen en jongeren binnen de clubs meten en bevorderen. Omnisport De Klinge uit Sint-Gillis-Waas is al tien jaar de beste en staat ook dit jaar weer op het hoogste schavotje.

“Dat label is voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn, we hangen het elke keer uit in de sporthal”, vertelt Erik Maes (77), voorzitter van Omnisport De Klinge. “We zijn er blij mee, maar als het project niet bestond, hadden we evengoed dezelfde werking. De bijkomende subsidies die het project oplevert, zijn natuurlijk mooi meegenomen.”

Punten scoren

Omnisport De Klinge mag best trots zijn. De club steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit. “Het gaat om het totale plaatje. Onze leraren zijn meestal hooggekwalificeerd en gediplomeerd en krijgen constante begeleiding van de verantwoordelijken van verschillende afdelingen. Ik denk dat we met die bijscholingen het meeste punten scoren. We hebben ook veel leden en een goed uitgebouwde werking. We zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de plaatselijke sportraad en hebben een verantwoordelijke voor ethiek.”

Ogen open

Afgelopen december vierde Omnisport De Klinge haar 50-jarige bestaan en Erik, als oprichter, zijn even lange engagement. In tegenstelling tot veel andere clubs lijkt De Klinge relatief gemakkelijk steeds nieuwe, professionele begeleiders te strikken. Die lange traditie speelt daar volgens Erik een rol in. “We bieden al bijna veertig jaar zwemlessen aan. Met een paar honderd per jaar zijn hier dus al heel wat zwemmertjes gepasseerd. Daarvan zijn er automatisch geïnteresseerd om de stap van lid naar begeleider te zetten, of om met andere sporten verder te werken. Er zitten ook altijd enkele sportievelingen bij die L.O. gaan studeren. Zij kunnen tijdens hun opleiding eventueel stage lopen bij ons en misschien later een groep overnemen. Daarom onderhouden we een heel nauw contact met onze leden en houden we onze ogen open. Gemakkelijk is dat niet: je moet constant aandacht hebben voor de omgeving en zoeken naar geïnteresseerden.”

Lauweren

Erik vermijdt dat Omnisport De Klinge op haar lauweren rust. “500 leden is veel. Dat vraagt constante aanpassing en bijsturing. Je mag die mensen niet laten schieten en moet ze voortdurend activeren. Daarom zijn we actief bezig met onze begeleiders motiveren om cursussen te volgen. Dat allemaal coördineren is een voortdurend werk dat de meesten niet zien, maar dat je niet mag onderschatten.”

Een verantwoordelijkheid

Omnisport De Klinge springt daarbovenop heel bewust om met de taak die ze uitvoert. Het verantwoordelijkheidsgevoel om kinderen kwalitatief op te leiden, is groot. “Als sportclub, als leraar neem je een verantwoordelijkheid. Neem nu badminton, bijvoorbeeld. Je moet kinderen een bepaalde techniek leren. Wij vinden dat we de verantwoordelijkheid hebben om de juiste techniek aan te brengen. Kinderen die op latere leeftijd dan toch voor competitiesport zouden kiezen, kunnen bij die vereniging dan met een goede basis aansluiten. Hetzelfde geldt voor alle andere sporten. Daarom investeren we in onze begeleiders en leraren. We staan garant voor een totaal kwaliteitsaanbod.”

Stimulans

Tot slot raadt Erik elke club aan om zich in te schrijven voor Van Basic tot Best, ook al wordt het moeilijk om De Klinge te verslaan. “Het legt de sterktes en zwaktes van je club bloot en het is een stimulans om verder te werken: waar kunnen we scoren? Waar verbeteren? Hoe meer punten je sprokkelt, hoe meer centjes je krijgt, dat is altijd interessant.”

Bewuste keuze

De omnisportclub heeft ongeveer 500 leden in een dorp van zo’n 3.000 mensen. Dat is gigantisch. De grote afwisseling in het aanbod die eigen is aan omnisport, is een troef om als recreatieve club veel mensen aan te trekken. “Zwemmen, dans, multimove, turnen, tumbling, badminton, floorball … “, somt Erik op. “We kiezen bewust voor omnisport. Zo kunnen we een groot aanbod voorzien en daar gaan mensen vlotter op in dan bij unisport. Het is belangrijk om laagdrempelig te werken als het gaat om mensen recreatief in beweging krijgen. Vorige week kwamen er bijvoorbeeld twee jongeren vragen of ze van sport konden wisselen, dat gaat heel gemakkelijk binnen de club. Zo hou je mensen betrokken.”

Inmiddels ontpopte de omnisportclub zich tot méér dan een sportclub in De Klinge. “Het gaat om méér dan sport. De club is heel goed gekend in onze kleine gemeente. Ouders komen badmintonnen terwijl hun kinderen aan tumbling doen. Het familiegevoel dat dat met zich meebrengt, maakt onze club heel aantrekkelijk.”

Waarom is Omnisport De Klinge echt de beste? Wij vroegen het aan de leden.

Kato Cooremans (13) en Oona Jonkers (13) zijn al respectievelijk drie en twee jaar vaste waardes bij de wekelijkse dansles van Omnisport De Klinge. “Ik vind het superleuk. Al mijn vriendinnen zijn hier”, zegt Kato. “Het is de ideale gelegenheid om je een uur per week helemaal uit te leven”, vult Oona aan. Daar heeft danslerares Joni veel mee te maken. Ze ligt goed in de markt bij de vriendinnen. “Ze leert ons ontzettend veel bij, zoals nieuwe technieken en hoe je die moet uitvoeren”, vertelt Kato. “De verschillende danspasjes die we hier leren, kende ik ervoor nog niet. Als ik het soms niet meteen helemaal snap, dan komt Joni mij helpen tot ik het echt goed kan”, treedt Oona enthousiast bij. Grote spiegels, een dansvloer … Ook de infrastructuur staat op punt bij Omnisport De Klinge. Kato: “Ik vind het een heel goeie zaal, perfect om te trainen. Wij blijven sowieso nog een tijdje komen, hé Oona?” “Sowieso!”