De jeugdskiweek van Gezinssport Vlaanderen:

"Het voelt als één grote familie op reis".

De familie Verbeek uit Vissenaken is een vaste klant bij Gezinssport Vlaanderen. Alle vijf kinderen van Jan (53) en Mieke (46) zijn laaiend enthousiast over de jeugdskiweek. “Ik kon na één dag al skiën”, vertelt dochter Geike.

Tien jaar later, in 2018, zetten Floris en Geike, op dat moment 10 en 8, voor de eerste keer koers naar de bergen. “En we vonden het heel leuk”, klinkt het in koor.

Een dag vliegt zo voorbij

Floris noch Geike kan skiën wanneer ze aankomen, dus belanden ze in de groep beginnelingen. Die bestaat dat jaar uit zes jongens en meisjes.

“Een hele dag skiën en ’s avonds tafeltennissen: de ideale combinatie”

Door de beperkte omvang van die groep kunnen de lokale monitors veel tijd in elk kind steken. Twee dagen later roetsjen ze naar beneden alsof ze niks anders kennen. “Dat ging heel snel, de eerste dag lukte het al om alleen te skiën”, vertelt Geike. “En op het einde van de week deden we een race, die ik heb gewonnen!”, vult Floris trots aan.

Een dag op de jeugdskiweek vliegt zo voorbij. “We skiën de hele dag. ’s Avonds krijgen we lekker eten en daarna spelen we tafeltennis. De ideale combinatie voor mij”, aldus Floris.

Voor ieder wat wils bij Gezinssport Vlaanderen. “Ik vind tafeltennis niet zo tof”, zegt Geike, “Maar ’s avonds zijn we vrij en kunnen we ook voor andere spelletjes kiezen.”

De kinderen in goede handen

Er is sinds de deelname van de eerste zus veel veranderd, maar de factors Winand en Jenny blijven overeind. De twee vrijwilligers begeleiden nog steeds ieder jaar de jeugdskiweek. Tot grote opluchting van moeder Mieke.

“Ik geef mijn kinderen niet graag zomaar mee voor een grote reis. Bij Winand en Jenny heb ik daar nooit een probleem mee gehad. Zij functioneren echt als plaatsvervangende ouders. Dat is voor mij het grote voordeel van Gezinssport Vlaanderen. Bij andere organisaties gaan er meestal jonge monitors mee. Die zullen dat zeker ook gepassioneerd doen, toch voel ik me daar niet goed bij. Volgens mij missen zij de levenservaring die Winand en Jenny hebben. En dan vind ik het moeilijk om de kinderen af te staan.”

"Eén jaar ging de jeugdskiweek niet door. De teleurstelling bij de kinderen was enorm”

De familie Verbeek stapt inmiddels al 13 jaar op de bus van Winand en Jenny. “Als die bus vertrekt, lijkt dat één grote familie op reis”, gaat moeder Mieke verder. “Winand en Jenny geven je altijd een goed gevoel. Bij de opstapplaats begroeten ze de kinderen uitgebreid en dat voelt meteen heel vertrouwd. Als we ze ophalen wanneer ze terugkomen van vakantie, staan we daar altijd tien minuten te schilderen omdat ze eerst van iedereen afscheid nemen. Ik verwacht dat de kinderen ons na tien dagen op vakantie in de armen springen, maar niets is minder waar.” (lacht)

Floris en Geike bevestigen de goede band die ze opbouwen met de begeleiders. “De eerste keer op kamp vonden we heel spannend, maar door Winand en Jenny voelden we ons snel op ons gemak. De sfeer in de groep zat heel goed, we hebben veel gelachen. Het zijn echt hulpvaardige mensen, niet gewoon monitors die zeggen wat je moet doen.”

Vader Jan treedt hen bij: “Eén jaar is de jeugdskiweek door omstandigheden niet doorgegaan. Toen waren onze dochters heel teleurgesteld. Ze hebben zich dan voor een skiweek van een andere organisatie ingeschreven, zonder succes. Bij thuiskomst was het unaniem héél snel duidelijk dat het volgend jaar opnieuw Gezinssport Vlaanderen zou worden. Ze voelen zich daar thuis.”

Drie gangen

Een jeugdskiweek van Gezinssport Vlaanderen kost ongeveer 800 euro per kind voor tien dagen sneeuwplezier. Dat zijn een paar centen, maar je hebt ook wat: een hotel met mooie kamers, al het nodige skimateriaal, een verzekering, de reis op en af, les van professionals… En als hoogtepunt elke avond een driegangenmenu. “Frietjes, spaghetti, stoofvlees…”, sommen Floris en Geike op. “Superlekker!”

Overtuigd?