Knuffelturnen

Knuffelturnen is een plezierige manier van bewegingsopvoeding voor kleuters met één van hun (groot)ouders. De relatie tussen kleuter en (groot)ouder staat hierbij centraal. Het samen bewegen, voelen, genieten en ontspannen is het uiteindelijke doel.
Knuffelturnen is gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne.

Wat is knuffelturnen?

... samen bewegen.
.... tijd maken voor elkaar.

Knuffelturnen is een leuke vorm van bewegingsopvoeding voor peuters en kleuters, van 1,5 tot 6 jaar, samen met één van hun (groot)ouders. Via speelse en uitdagende oefeningen wordt de basismotoriek van de kinderen gestimuleerd.
Naast het bewegen staat de verbondenheid tussen (klein)kind en (groot)ouder centraal, maar ook de vaardigheid om relaties aan te gaan met anderen.

... plezier beleven, zonder prestatiedruk

Tijdens een sessie knuffelturnen staat plezierbeleving voorop. De begeleider speelt in op het initiatief, de reacties en gevoelens van de kinderen. Op die manier beleven kinderen succes, voelen ze zich gewaardeerd en wordt de bewegingsexploratie bevorderd.

Bewegingsvaardigheden

Een sessie knuffelturnen is opgebouwd rond de fundamentele bewegingsvaardigheden, zoals wandelen & lopen, klimmen, werpen & vangen, roteren, heffen & dragen,...

Door aan deze vaardigheden te werken wordt de brede motorische ontwikkeling van de kinderen geprikkeld en bevorderd én wordt de basis gelegd om later sportspecifieke vaardigheden te leren.

Sociale vaardigheden en zelfvertrouwen

Tijdens de verschillende oefeningen en relatiespelen wordt gewerkt aan de vaardigheid om positieve, betekenisvolle relaties met elkaar aan te gaan. Vertrouwen krijgen, initiatief nemen, zelfzeker worden en rekening houden met anderen wordt hierbij als doel gesteld.

Hoe ziet een les knuffelturnen eruit?

Omwille van het grote verschil in motorische vaardigheden van de kinderen onderscheiden we drie doelgroepen:

 • peuters van 1,5 tot 3 jaar
 • jonge kleuters van 3 en 4 jaar
 • kleuters van 5 en 6 jaar

Er wordt lesgeven in groepjes van 8 tot maximum 10 duo's. Je draagt best makkelijk zittende kledij. Er wordt immers zowel van de kinderen als de (groot)ouders een actieve deelname verwacht.

Een les duurt 45 à 60 minuten.

Wil je zelf een lessenreeks knuffelturnen organiseren?

Startende afdelingen van de Gezinsbond en clubs, aangesloten bij Gezinssport Vlaanderen, kunnen eenmalig een financiële ondersteuning van 500 euro krijgen.

Voorwaarden

 • Je organiseert een reeks van (minstens) 10 sessies knuffelturnen en sluit de deelnemers aan bij Gezinssport Vlaanderen.
  Gezinssport Vlaanderen heeft een specifiek familielidmaatschap voor knuffelturnen. Dit lidmaatschap bedraagt 12 euro voor kind (tot 6 jaar) én ouder voor een jaar.
  Interessant om te weten is dat deelnemers die na 1 september worden aangesloten, verzekerd zijn tot 31 december van het volgende jaar!
 • Je doet beroep op een erkende begeleider knuffelturnen.
  Heb je nog geen begeleider?
  Neem contact op met onze dienst clubwerking (02/507 88 90 of via mail). Wij zoeken er één voor jou!
 • Je start in de periode 1/1/2019 t.e.m. 31/12/2019
  Vervolgsessies kunnen eventueel nog doorlopen in 2020.
 • Tip! Organiseer voorafgaand aan de reeks eerst een startsessie om geïnteresseerden kennis te laten maken met knuffelturnen en te polsen naar de interesse voor een langere reeks. Gezinssport Vlaanderen zoekt en vergoedt de begeleider voor deze startsessie!

Overtuigd? Wens je meer info?

Stuur een mailtje naar onze dienst clubwerking met jouw naam, de naam van je club of afdeling en contactgegevens en wij begeleiden je verder om van start te gaan. We bezorgen je de nodige informatie en tips bij de organisatie van een lessenreeks knuffelturnen.

Lesgever knuffelturnen worden?

We organiseren jaarlijks een aantal opleidingen knuffelturnen.
Tijdens deze 4-daagse opleiding (3 opleidingsdagen + 1 terugkomdag) leer en ontdek je alles over knuffelturnen. Ons handboek met uitgebreide info en lesvoorbereidingen zet je op weg als lesgever knuffelturnen.
Na een stage van 2 uren behaal je het attest 'erkend begeleider knuffelturnen'.

Nieuw! Handboek 'Knuffelturnen' voor begeleiders

Deze praktijkgerichte uitgave bevat heel wat bewegingsactiviteiten en –spelen en richt zich naar iedereen die knuffelturnen wil begeleiden.