Gizi kijk, ik sport!

Gizi kijk, ik sport! is een educatief project met als doel spelenderwijs Nederlands leren in de sportclub of tijdens de turnles. Het project werd gerealiseerd met de steun van De Rand vzw en de enthousiaste inbreng van onze clubs uit Huldenberg en Overijse.

Gizi komt naar je toe!

Ben je op zoek naar een leuke, sportieve activiteit voor kleuters en kinderen (tot 8 jaar)? Dan kan je bij ons terecht voor een uitgebreid aanbod aan geschikte sportactiviteiten..

Gezinssport Vlaanderen werkte, op basis van de kijkwijzer 'Gizi kijk, ik sport' een handvol sportieve concepten uit voor kleuters en kinderen van 3 tot 8 jaar. Deze activiteiten werden gebundeld in een praktische map onder de titel 'Gizi komt naar je toe!'. De map kan je bestellen via de webshop. Aangesloten clubs en afdelingen van de Gezinsbond kunnen de map gratis aanvragen op ons secretariaat.

Deze activiteiten vind je terug in de activiteitenmap 'Gizi komt naar je toe!':

 • De Gizi-spelen
  Een sportdag (halve dag) bestaande uit een openingsceremonie, een Gizi-omloop met doorschuifposten, een slotceremonie en de uitreiking van de Gizi-diploma’s.
 • Met Gizi op avontuur
  Verschillende omlopen opgebouwd rond de Gizi-kijkwijzer
 • Gizi-week 'Taal en beweging op school'
  Themaweek op school rond spelenderwijs Nederlands leren tijdens beweegmomenten
 • Bewegingstussendoortjes met Gizi
  Bewegingsmomenten van 5 à 10 minuten die elke lesgever kan aanbieden in de klas of daarbuiten.
 • Het Gizi-ganzenbord
  Het Gizi-ganzenbord is een spelbord met bewegingsopdrachten aan de hand van de bestaande Gizi-kijkwijzers.
 • Heerlijke spelnamiddag
  Ludiek beweegconcept waarbij thema's als fair play, respect en samenwerken aan bod komen. Via leuke beweegopdrachtjes leren de kinderen meer over ethiek in de sport.

De Gizi-sport- en speelkoffer

Wil je graag één van de Gizi-activiteiten aanbieden, maar beschik je niet over het gewenste materiaal? Huur bij ons een Gizi-koffer vol sport- en spelmateriaal huren.

Aan de slag

Bestel hier je Gizi-kijkwijzer 'Gizi kijk, ik sport' en ga aan de slag met één van de Gizi-concepten.

Didactisch materiaal

Kijk- en leesboekjes Gizi

Er werden ondertussen twee kijk- en leesboekjes uitgebracht: 'Gizi kijk, ik zwem' en 'Gizi kijk, ik sport'. In de boekjes volgen de kleuters (en hun ouders) Gizi naar het zwembad en de sporthal en leren ze op een ludieke manier verschillende woorden die regelmatig gebruikt worden in een sportieve context.

De hoofdfiguur in de boekjes is het meisje Gizi. In het boekje 'Gizi kijk, ik zwem' trekt Gizi, samen met haar vriendjes naar het zwembad en leert ze al spelend wennen aan het water. In het boekje 'Gizi kijk, ik sport' ontdekt Gizi de sportclub. Ze leert lopen, springen, rollen,… Met deze boekjes wil Gezinssport Vlaanderen de drempel naar de sport- of zwemclub voor anderstalige gezinnen verlagen.

Beide boekjes zijn te koop in onze online webshop.

Gizi-kijkwijzers voor (sport)lesgevers

 • Gizi-kijkwijzer 'Kijk, ik zwem'
  Deze kijkwijzers bieden hulp voor elke lesgever die watergewenning aan kleuters geeft. De kinderen zelf ervaren de mooie kijkplaten als een uitdaging: het meisje Gizi doorloopt de verschillende fasen van de watergewenning op speelse wijze.

  De steekkaarten, progressief opgebouwd in moeilijkheidsgraad, volgen het parcours van de brevetten watergewenning van Gezinssport Vlaanderen: een stappenplan verdeeld over drie brevetten: Waterrakker, Waterrobbedoes en Waterbengel.
  De geplastificeerde kaarten zijn stevig én waterbestendig en kunnen zowel thuis, in de klas of in het zwembad gebruikt worden.
 • Gizi-kijkwijzer 'Kijk, ik sport'
  Deze kijkwijzers bieden hulp voor elke lesgever die bewegingsopvoeding aan kleuters geeft. De steekkaarten zijn onderverdeeld in vijf bewegingsfamilies. Binnen elke bewegingsfamilie zijn de steekkaarten progressief opgebouwd in moeilijkheidsgraad.

  Naast de didactische fiches met oefeningen, zijn er ook een aantal ondersteunende fiches (houdingen, kleuren, tellen, posities ten opzichte van elkaar). Deze fiches hebben tot doel de Nederlandse taal bij de kleuters te stimuleren. Daarnaast zijn er twee voorbeeld-omlopen uitgewerkt en kan je gebruik maken van pijlfiches. Bovendien vind je in deze map een didactische CD met een Excel-werkmap om lesopstellingen te maken.

Taalontwikkeling kan reeds op jonge leeftijd via sport gestimuleerd worden. De Gizi-boekjes en -kijkwijzers zijn bruikbaar voor alle lokale sportdiensten, sportclubs, sociale organisaties, taalorganisaties of scholen die met 4- tot 6-jarigen werken.