Gezinssport Vlaanderen neemt maatregelen tegen corona


Als sportdienst van de Gezinsbond, heeft Gezinssport Vlaanderen een hart voor sport, en vooral een hart voor gezinnen. Het is onze missie om gezinnen gezond te laten bewegen. Bijgevolg hebben wij enkele logische maatregelen genomen inzake onze sportclubs, vakanties en opleidingen.


Sportclubs

We willen onze talrijke vrijwilligers én deelnemers aan onze clubactiviteiten niet onnodig in gevaar brengen, daarom volgen we de beslissingen van de overheid strikt op:


FASE 1: vanaf 4 mei

 • Fysieke activiteit is toegestaan met maximum twee personen die niet onder jouw dak wonen.
 • Enkel contactloze sporten zoals wandelen, fietsen, atletiek, tennis, kajak, vissen, … kunnen opnieuw beoefend worden.
 • Outdoor infrastructuur, zodat bovenstaande activiteiten kunnen beoefend worden, mag dus opengesteld worden.
 • Toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s blijft verboden.
 • Toegestane verplaatsingen
  Het verplaatsen naar een sportinfrastructuur is vanaf 4 mei toegestaan. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.
 • Toiletten Douches en sanitair
  Douches en kleedkamers dienen gesloten blijven. Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden.
 • Openstellen kantines (horeca)
  Blijft tot nader order verboden.
 • Gedeeld sportmateriaal
  Verhuur of verkoop van sportmateriaal wordt niet toegestaan. Het sportmateriaal moet vóór en na het sporten ontsmet worden.

Lees hier ook de bijhorende persmededeling van de Vlaamse Sportsector.


FASE 2: vanaf 18 mei

Aanvullend op de eerder genomen maatregelen, is beslist dat groepslessen en/of trainingen in openlucht kunnen doorgaan, op voorwaarde dat:
 • die geen fysiek contact impliceren,
 • ze in georganiseerd verband plaatsvinden, d.w.z. enkel georganiseerd door een club of vereniging,
 • ze in een groep van maximum 20 personen (inclusief lesgever/begeleider), liefst altijd dezelfde, plaatsvinden,
 • er steeds een trainer of een meerderjarige toezichter aanwezig is, en
 • er steeds een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon kan worden gerespecteerd.

Uitgebreide toelichting van deze maatregelen kan je terugvinden in volgende leidraad. Het kan bovendien een meerwaarde zijn om voor aanvang van de lessen of trainingen een gedragscode (zie onder) te bezorgen aan jouw leden, zodat iedereen zich op een juiste en veilige manier kan voorbereiden.

Gedragscodes:

Ook raden wij aan dat, indien je gebruik maakt van publieke ruimte (bv. wandeling in natuurdomein), jou vooraf te informeren bij de lokale overheid of er al dan niet bijkomende voorzorgsmaatregelen genomen zijn betreffende de door jou gekozen locatie.


FASE 3: vanaf 8 juni

De meeste sportactiviteiten kunnen zonder onderscheid hervatten. Zowel outdoor als indoorinfrastructuur mag terug open. Ook fitnesscentra mogen opnieuw open.

 • Trainingen en wedstrijden kunnen normaal hervat worden. Er is nog geen publiek toegelaten. Dit alles is wel nog onderhevig aan enkele beperkende voorwaarden:
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten
 • Zwembaden moeten voorlopig nog gesloten blijven. Zwemmen kan wel op andere plaatsen (open water zwemmen), mits naleving van de regelgeving van toepassing en de geldende signalisatie.
 • Sporten in groep kan voorlopig enkel in georganiseerd verband, met een maximum van 20 personen (=sportbubbel), inclusief een verplichte sportbegeleider.
 • Bij de sportactiviteiten moet nog steeds social distancing worden gewaarborgd (minstens 1,5 meter afstand houden), behalve voor kinderen tot en met 12 jaar. Dit betekent dat deelactiviteiten van een sport waar de veiligheidsafstand niet kan gegarandeerd worden voorlopig nog niet kunnen aangeboden worden aan personen ouder dan 12 jaar.
 • De horeca kan terug opstarten, onder strikte voorwaarden. Dit is eveneens van toepassing op kantines. Deze moeten dezelfde regels volgen als andere horecazaken. Deze regels vind je terug op de website van de FOD Economie en Horeca Vlaanderen. Voor kleinere sportkantines waar maar 1 iemand bestelt, kan de regel voor eenmanszaken toegepast worden en kan bediend worden aan de bar, steeds met respect voor de afstand van 1,5 meter met en tussen de klanten.

Voor de meest beoefende sporttakken in onze sportclubs verwijzen we graag naar de desbetreffende specifieke richtlijnen: zwemmen, wandelen, dansen, voetbal, gym, badminton, fietsen en volleybal.

De versoepeling van de maatregelen rond het coronavirus werpen uiteraard heel wat vragen op bij onze sportclubs. Vind je niet het antwoord op deze pagina dan verwijzen we je graag naar de FAQ’s website van Sport Vlaanderen.

Ben je aangesloten bij één van onze sportclubs en heb je hierover vragen neem dan contact op met je sportclub.
Hier vind je een overzicht van al onze sportclubs.


Zomervakanties


Binnenlandse vakanties

Dat het een uitzonderlijke zomervakantie zal worden, met heel wat uitdagingen, is zeker, maar op de eerste plaats zal de gezondheid van onze deelnemers én begeleiders steeds primeren. We doen er momenteel alles aan om onze vakanties deze zomer kwaliteitsvol voor te bereiden en veilig te laten verlopen.

Gezien het specifieke karakter van ons vakantieaanbod – het samenbrengen van verschillende generaties in een actieve context – zijn er een aantal zaken die we, op vlak van veiligheid en gezondheid, eerst willen aftoetsen bij virologen, de lokale besturen en onze partners ter plaatse. We wachten momenteel hun advies af. Op basis van dit advies zullen we beslissen op welke manier we onze groepsvakanties (eenoudergezinnen Koksijde en Kemmel, sportkamp paardrijden gezinnen Genk, grootouder-kleinkindvakanties in Koksijde en Oostende) deze zomer zullen organiseren. In afwachting van deze beslissing hoeven de reeds ingeschrevenen voorlopig het restbedrag van hun factuur niet te betalen.

Volgende binnenlandse vakanties worden reeds geannuleerd:

 • Fiets- en wandelweek: 14-19 juni (Koksijde)
 • Grootouder-kleinkindvakantie: 1-5 juli (Houthalen)
 • Grootouder-kleinkindvakantie: 6-10 juli (Oostende)
 • Zeilkamp voor gezinnen: 3-7 augustus (Nieuwpoort)

  Als deelnemer heb je de keuze uit:
 • Een volledige terugbetaling van het reeds betaalde inschrijvingsgeld.
 • Een tegoedbon ter waarde van het reeds betaalde bedrag. Deze tegoedbon is geldig tot eind 2021 en kan ingeruild worden bij inschrijving voor één van onze reizen volgend jaar.
 • Kosteloze omboeking naar een zelfde type vakantie (fiets- en wandelweek 30/8-4/9 of grootouder-kleinkindvakantie van 17 t.e.m. 21 augustus in het Reigersnest in Koksijde of van 24 t.e.m. 28 augustus in Vayamundo Oostende).


Buitenlandse vakanties
De huidige situatie en onzekerheid over wat er in de toekomst zal mogen van onze overheid, maar ook in het land van bestemming, maakt het ons onmogelijk om onze buitenlandse reizen correct voor te bereiden. Het is bovendien heel moeilijk om onze reisformule (actieve busreis in groep, met verschillende generaties samen), corona-proof en veilig te organiseren.

 • Alle groepsreizen naar het buitenland worden geannuleerd, al zeker t.e.m. 31 augustus 2020.

Als deelnemer heb je de keuze uit:

 • Een volledige terugbetaling van het reeds betaalde inschrijvingsgeld
 • Een tegoedbon ter waarde van het reeds betaalde bedrag. Deze tegoedbon is geldig tot eind 2021 en kan ingeruild worden bij inschrijving voor één van onze reizen dit of volgend jaar. Alles is momenteel nog onder voorbehoud maar wij hopen deze zomer, na 10 juli, wel een aantal binnenlandse sportieve gezinsvakanties te kunnen aanbieden. Misschien kan dit een alternatief bieden op het wegvallen van uw buitenlandse reis? Neem gerust een kijkje op onze website.

Een update van onze beslissingen vind je steeds op deze pagina.


Opleidingen

 • Opleiding monitor watergewenning Zaventem: startdatum 4 april > geannuleerd
 • Bijscholing Gezinssportbegeleider in Genk op 25 april > geannuleerd

  Voor een update van onze opleidingen verwijzen wij graag naar onze webpagina opleidingen.


Evenementen

 • Het Familie Fit beweegdorp op de Buitenspeeldag in Mechelen op 22 april wordt geannuleerd.
 • Het Familie Fit beweegdorp in Maasmechelen op 2 mei wordt uitgesteld naar een latere datum.
 • Het Familie Fit beweegdorp in Geraardsbergen op 17 juni wordt uitgesteld.
 • Het Familie Fit beweegdorp in Wachtebeke op 27 juni wordt uitgesteld.
 • De Kriebeldag in Maaseik op 2 juli wordt geannuleerd.
 • Het Familie Fit beweegdorp in Velzeke op 30 augustus wordt uitgesteld naar een latere datum.


Maatregelen voor ieders gezondheid

 1. Was je handen regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) met water en zeep. Hoe je best je handen wast, zie ie je in deze afbeelding.
 2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Vermijd om handen te geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
 5. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
 6. Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
 7. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.

Meer info over het Corona-virus vind je op de website van FOD Volksgezondheid.


Beweeg mee met Gezinssport Vlaanderen!

Ondanks het samenscholingsverbod en de sluiting van sportfaciliteiten blijft het belangrijk om (met het gezin) te bewegen!
Gezinssport Vlaanderen helpt jou hierbij graag een handje:

 • Beweeg mee met Familie Fit
  Familie Fit, onze online beweegtool is de ideale bondgenoot om met het hele gezin samen voldoende te bewegen en te sporten. Je krijgt beweeg­tips voor thuis, verdient virtuele medailles en maakt kans op sportieve prijzen. Doe mee en win!
 • Word 'Op Weg'-lid en geniet van een 24u./24 u. verzekering
  Ga je regelmatig wandelen, fietsen, joggen, zwemmen* of fitnessen* (voorlopig van thuis uit) dan biedt ons 'Op-weg'-lidmaatschap jou de ideale omkadering. Je kan individueel of als gezin aansluiten.
  Ontdek hier de talrijke voordelen!

Intussen blijven we de situatie opvolgen en de maatregelen van onze overheid strikt toepassen, zodat we er samen alles aan doen om de verspreiding van dit virus te beperken.

Gezinssport Vlaanderen is er voor alle gezinnen, ook in moeilijke tijden.

Bedankt voor jullie steun en begrip.

Blijf veilig, zorg goed voor jezelf en voor elkaar.